Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Interliber 2016.

39. međunarodni sajam knjiga i učila, Zagreb 8. - 13.11.2016.
Najava • 13.11.2016.

Vodič kroz događanja na Interliberu: Nedjelja, 13. 11.

Zadnjeg dana ovogodišnjeg Interlibera svoju će novu knjigu 'Dioklecijan – biografija' predstaviti Jasen Boko a održat će se i predstavljanje nove serije domaćih, autorskih slikovnica autora Davora Šunka, Branislava Glumca, Roberta Mlinareca i Vande Čizmek. Svoje će knjige potpisivati i družiti se s čitateljima: Gordana Crnković, Tomislav Torjanac...

– Noviteti na Interliberu –

Prethodna Slijedeća
Vidi sve knjige
Najava • 12.11.2016.

Vodič kroz događanja na Interliberu: Subota, 12. 11.

U subotu ćemo saznati tko je ovogodišnji dobitnik nagrade OVCA U KUTIJI za najbolju hrvatsku slikovnicu, a svoje će knjige potpisivati: Slavenka Drakulić, Stipe Božić, Kristian Novak, Jasna Horvat, Miro Gavran, Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Goran Tribuson, Tomislav Torjanac, Anita Šupe, Milana Vlaović, Edi Matić, Davor Mandić...
Najava • 11.11.2016.

Vodič kroz događanja na Interliberu: Petak, 11. 11.

Na Interliberu će u petak svoje nove knjige predstaviti Milena Benini, Nives Madunić Barišić, Željka Horvat Čeč, Mani Gotovac, Enes Kišević... Gostuju i Sanja Pilić, Bruno Šimleša, Mihaela Gašpar, Franjo Janeš, Ksenija Kušec... Održat će se i okrugli stol na temu: Što je bestseller?, a za kraj vas očekuje glazbeno iznenađenje: PipsChips &Videoclips.

– Izdanja Anibarbarus na Interliberu –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Hrvatska sveučilišna naklada na Interliberu –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige
Najava • 08.11.2016.

Naklada OceanMore na Interliberu 2016.

Naklada OceanMore je za Interliber pripremila niz iznenađenja: odlične nove naslove, i niz popusta od 20% do čak 95%! Među novim knjigama skrivaju se neki od naiščekivanijih književnih djela sezone – poput svjetskog bestselera Karla Ovea Knausgaarda ili novih romana Kristiana Novaka, Lászla Krasznahorkaija, Sándora Máraija...

– Naklada OceanMore na Interliberu - knjige iz 2016. –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige
Najava • 08.11.2016.

Fraktura na Interliberu 2016.

Fraktura je za Interliber pripremila obilje zanimljivih novih beletrističkih i publicistička izdanja domaćih i stranih autora koja će se, kao i niz starijih izdanja, nuditi po promotivim cijenama. Uz to, pripremite se na susrete s autorima koji će na štandu potpisivati svoje knjige i razgovarati s čitateljima.

– Fraktura na Interliberu - knjige iz 2016. –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige
Najava • 08.11.2016.

Disput na Interliberu 2016.

Disput vas na Interliberu očekuje na starom mjestu u paviljonu broj 5, gdje vas očekuje 200-tinjak naslova po pristupačnim promotivnim cijenama. Od noviteta tu je roman "Susanin efekt" Petera Høega, novi roman Irene Lukšić "Berlin – Pariz", roman klasika mađarske književnosti Gyula Krúdyja "Crvena Poštanska Kočija" te knjiga Morane Čale "O duši i tijelu teksta: Polić Kamov, Krleža, Marinković".

– Disput na Interliberu - knjige iz 2016. –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige
Vijest • Piše: Promo • 09.11.2016.

35. izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija na Interliberu
Održava se
08.11.2016.

35. izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja, održava se u sklopu Interlibera – 39. međunarodnog sajma knjiga i  učila – od 8. do 13. studenoga 2016. godine na Zagrebačkome Velesajmu, u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba.

Osnažiti vidljivost i uporabnu vrijednost muzejskih izložbenih, istraživačkih, znanstvenih i  edukativnih projekata zabilježenih u velikom rasponu publikacija!, geslo je ovogodišnje izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija.

Na 35. jubilarnoj izložbi, koja se u kontinuitetu održava od 1982. godine, MDC će izložiti 685 novih naslova - kataloga izložaba i muzejskih zbirki, vodiča kroz stalne postave, monografija i časopisa kao i 11 elektronička izdanja  i 290 plakata nastalih u produkciji muzeja i galerija.

MDC je pažnju publike počeo usmjeravati na muzejsko izdavaštvo 1982. godine kao nositelj inicijative o objedinjavanju izdavačke djelatnosti muzeja i galerija bivše Jugoslavije i osnivanju stalnog izložbenog prostora znanstvenih i informativnih publikacija. Prva izložba publikacija muzeja i galerija održana je u sklopu Proljetnog zagrebačkog velesajma od 19. do 25. travnja i najavljena je riječima: Muzejsko-galerijske ustanove snažan su, ali nedovoljno uočen, izdavački sektor. Od tada pa do danas predstavljeno je ukupno 17.019 novih naslova, a zanimljivo je i spomenuti  da izdavačku djelatnost hrvatskih muzeja i galerija nisu zakočile ni ratne godine (1991.-1995.) tijekom kojih su mnogi muzeji imali stalne postave i građu pohranjenu u depoima.

Na ovogodišnjoj izložbi sudjeluje 120 muzeja iz 68 hrvatskih gradova i u nedostatku specijaliziranih muzejskih knjižara ova izložba je najcjelovitiji i jedini oblik predstavljanja širokog spektra muzejskih tema i njihovih realizacija, a ujedno jedinstvena prilika za sve posjetitelje Interlibera da se upoznaju s muzejskim izložbama i događanjima koja su obilježila tekuću godinu u hrvatskom kulturnom životu.

Kao i svake godine, knjižni noviteti u najvećem broju obrađuju likovne teme. Ovom prilikom skrećemo pozornost na likovne monografije i opsežnije kataloge renomiranih slikara, kipara i arhitekata – Kipar Johannes Komersteiner i njegov krug (Muzej za umjetnost i obrt), Alberto Giacometti: Portreti sadašnjosti (Umjetnički paviljon u Zagrebu), Munir Vejzović: Zagrljaj erotike i plastike (Moderna galerija, Zagreb), a pažnju će svakako privući i Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb).

Povijesne teme uvijek su bile važan dio muzejskog nakladništva, a među naslovima izdvajaju se Bili smo samo brojevi: Istrani u koncentracijskim logorima u Drugome svjetskom ratu (Povijesni i pomorski muzej Istre) i Veličanstveni Vranyczanyjevi: umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji (Matica hrvatska, Muzej za umjetnost i obrt). Posebnu pozornosti privlači i opsežan monografski katalog Varaždin pod krunom Habsburgovaca (Gradski muzej Varaždin).

Sve ljubitelje narodnih nošnji i etnokreacija razveselit će publikacije Muzeja Moslavine: Narodne nošnje Moslavine, Hrvatske Posavine i Banovine, Gradskog muzeja Nova Gradiška: Muške narodne nošnje zapadne Slavonije: Požega, Pakrac, Novska, Nova Gradiška i Muzeja grada Kaštela: Povismo i sukno: kaštelansko tradicijsko ruho.

Ne propustite i dva izdanja koja se bave nadnaravnim bićima - Čarobna družba: vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini (Etnografskog muzej Zagreb) te Vile s Učke: žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića predaja  (Povijesni i pomorski muzej Istre), a tema smrti obrađena je u katalogu Put u vječnost (Galerija Klovićevi dvori).

Sve muzejske publikacije moći će se razgledati na štandu MDC-a na Interliberu od 8. do 13. studenoga u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma. Autorica izložbe, kataloga i predgovora katalogu je mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić knjižničarska savjetnica iz MDC-a, a dizajna Boris Ljubičić.

– 35. Izložba hrvatskih muzeja i galerija –

(null)

(null)

Najava • 08.11.2016.

Hena com na Interliberu 2016.

Hena com je uoči Interlibera objavila brojne nove i zanimljive naslove domaćih i stranih autora: Tene Štivičić, Edija Matića, Davora Mandića, Chigozieja Obiome, Orhana Kemala i dr. Na štandu Hena coma u paviljonu 6 očekuju vas i susreti s autorima koji će potpisivati svoje knjige i razgovarati s čitateljima.

– Hena com na Interliberu - knjige iz 2016. –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige
Najava • 08.11.2016.

Mozaik knjiga na Interliberu 2016.

Za ovogodišnji Interliber Mozaik knjiga je pripremila najpopularnije i najznačajnije knjige različitih žanrova za sve vrste čitatelja. Osim noviteta, Mozaik knjiga priprema i bogat program druženja s domaćim autorima, te radionice za djecu najmlađe i osnovnoškolske dobi, od kojih izdvajamo Školu lijepog čitanja.

– Mozaik knjiga na Interliberu - knjige iz 2016. –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Vuković & Runjić na Interliberu - knjige iz 2016. –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –

– Srednja Europa na Interliberu - knjige iz 2016. –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Medicinska naklada na Interliberu - knjige iz 2016. –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige
Najava • 08.11.2016.

Naklada Ljevak na Interliberu 2016.

Naklada Ljevak i ove je godine za Interliber pripremila brojne nove i zanimljive naslove iz područja književnosti i publicistike, ali i dječje književnosti. Druženje s autorima, potpisivanje knjiga i još mnogo toga očekuje vas na štandovima Naklade Ljevak u paviljonima 5 i 6.

– Naklada Ljevak na Interliberu - knjige iz 2016. –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Planetopija na Interliberu - knjige iz 2016. –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige
Vijest • Piše: MV Info • 26.10.2016.

Znanstveni kvart na Interliberu - za one bez straha i željne eksperimentiranja!
Održava se
08.11.2016.

I ove vas godine na Interliberu, na sjeveru paviljona 6, očekuje Znanstveni kvart - posebno osmišljeni, edukativno-zabavni sadržaj u kojem će moći uživati svi željni znanja u praksi.

Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom opet je pripremila vrlo šarolik program znanstvene kulture kojeg će izvoditi brojne udruge, fakulteti, znanstveni instituti te istaknuti pojedinci iz znanstvene zajednice.

U sklopu bogatog 6-dnevnog programa, posjetitelji će naučiti što je to arheologija te što zapravo rade geolozi, iskušat će se u slaganju kostura Apatosaurusa, otkriti kako zmajevi rigaju vatru i saznati postoje li ženski patuljci. Bit će prilike zaviriti i u svijet mikrobiologije te uživati u izvođenju kemijskih pokusa te saznati kako gore kalorije, ali - i kako prepoznati jednu od najopasnijih invazivnih vrsta – crvenouhu kornjaču kao i još mnogo toga.

Osim pokusa i radionica, posjetitelji će imati prilike iskusiti i tehnološke inovacije poput virtualne stvarnosti, holograma i sl.

Program Znanstvenog kvarta Interlibera održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Grada Zagreba.

Dođi u Znanstveni kvart, bez straha pitaj i eksperimentiraj!

Znanstveni kvart predstavlja interaktivan pristup prenošenja znanja i popularizaciju svih znanosti na praktičan i zabavan način. Baš kao svaki kvart i Znanstveni kvart ima svoj plac, trg, mjesto za druženje, obrazovanje i kulturno uzdizanje. I, sve to - u službi besplatnog dijeljenja znanja.

Ove godine aktivno je 5 cjelina unutar Kvarta: Školica, Plac znanja, Mozgaonica, Trg odmorko i Zabavni park.

Školica

Školica je mjesto zabavnog učenja. Tu se širi i rasteže znanje, a sužava i briše neznanje. U Školici se nude radionice za koje se treba prethodno rezervirati. Ako ne stignete online rezervirati svoje mjesto, Školicu pronađite na sjeveru paviljona 6 i doznajte ima li još mjesta za željenu radionicu.

A nudi se puno toga: Skriveni život zvijezda kroz pisanje SF priče, Tajne svemira uz crtanje stripa, Zmajevi i princeze u borbi protiv fotosinteze, Vedska matematika, Homo Volans - leteći čovjek Fausta Vrančića, Interfizikus radionica s Rubensovom cijevi i pokusima s vakuumom i mikrovalkom, Kako razveseliti zubić vilu?, DNK - knjiga života, Zemljina slikovnica, Zimske radosti, Vrijeme je za vrijeme, Crno-bijeli svijet, Pročišćavanje vode i površinska napetost Znanstvenih čarolija te radionica o sigurnost na internetu Tko me gleda i kako?

Raspored održavanja radionica potražite OVDJE!

Radionice su ove godine za vas pripremili udruga Bius, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, Knjižnice Grada Zagreba, ProGEO, Studentska sekcija Hrvatskog fizikalnog društva, Tehnički muzej Nikola Tesla, Tvornica znanosti, Znanstvene čarolije te znanstvenici Mirjana Spajić Buturac, Ivan Šeparović s Helenom Vučković te Monika Herceg s Ana-Marijom Kožuljević.

Plac znanja

Plac znanja nudi široku ponudu raznih vrsta znanosti koje se mogu konzumirati non-stop i to na interaktivan način, a uz pomoć vrlih znanstvenika. Od utorka do nedjelje, prema dobnim skupinama nude vam se… Znaloni-baloni, Kako gore kalorije, Invazivne vrste, O biologiji bića, Pravo lice Gregora Samse, Kemijski pokusi s papirom, Matematičke igre, Matematička strana života, Zvijezda je rođena, Arheologija - što je to?, Boje iz prirode nadohvat ruke, MagneTO!, U labirintu, Zemljini memoari... i još puno toga.

Program na Placu znanja ove godine su pripremili Arheološki muzej u Zagrebu, Bioteka, Bius, eSTUDENT, HBSD, Hyla, Institut za fiziku u suradnji s nadarenim učenicima XV. gimnazije, Korak do znanosti, Mladi nadareni matematičari, Populus, Probion, PsihoFest, Studentska sekcija Hrvatskog fizikalnog društva, Tvornica znanosti, zagrebačke V. gimnazije te Filip Mužina iz AHA pokusa.

Detalji o pojedinim aktivnostima i rasporedu održavanja.

Mozgaonica

Mozgaonica, jedinstveni edukativni centar u svijetu namijenjen djeci, na šest se dana seli u Znanstveni kvart Interlibera da bi stvorila pametnu igraonicu u malom. Zaigrajte jednu od igara, slagalica ili jednu od različitih mozgalica i zagonetki, stimulirajte svoj mozak i održite ga u kondiciji. Ne brinite se - kroz igru i zabavu vas vodi stručno osoblje koje će vam pomoći oko rješavanja igara i primjene naučenoga u svakodnevnom životu.

 

Trg odmorko

Trg odmorko nudi, naravno - odmor. Nakon aktivnih šetnji po Kvartu, zaslužili ste i malo odmora. Na vama je samo da odaberete kako: sjedeći ili ležeći, listajući knjigu, časopisi ili slušajući izvatke iz radio emisije Znanost na eteru…

Ako ste raspoloženi za zabavu, okušajte se u interaktivnim izazovima razmještenim u Kvartovskom Zabavnom parku.
 

Znanstveni kvart, Interliber 2015.

Prethodna Slijedeća

– Edicije Božičević na Interliberu - knjige iz 2016. –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– ArTresor naklada na Interliberu - knjige iz 2016. –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige