Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Staša Aras

Takve se stvari događaju ljudima

  • Nakladnik: Algoritam
  • 09/2014.
  • 88 str., meki uvez
  • ISBN 9789533167879
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prva zbirka poezije, i pokoje lirske crtice, Staše Nikolić Aras "Takve se stvari događaju ljudima", donosi materijal eruptivnog podrijetla, heterogen, ali očito, iz istog uzavrelog grotla.

Osim lirsko-intimnih posveta piscima (Carver, Ginsberg, Murakami, Calvino…), koje se jasno ističu kao zaseban ciklus, u zbirci možemo uočiti još nekoliko sočnih tematskih grozdova. Putovanja i različiti, što imaginarni što zemljopisni eksterijeri, češće iz fado pozicije one koja ostaje – ali zbog toga ne plače nego maše putnicima – nego iz putničke prakse, taj nemir duha koji putuje i kada se ne miče, jedan je od tih motiva.

Nadalje, tijelo i njegova iskustva tjelesnosti, putenosti, ali i boli (Kada se pokajala prijavio ju je policiji zbog klevete / pa su je slikali golu / / skandirao joj je pun stadion muškaraca / još k tome. / Navečer, dok je jela grah iz konzerve joj je netko prijetio bombom, demolirao stan i objavio pjesmu.) koji odjekuju stihovima, kao i želja, po definiciji, neutaživa.

Naći će se u zbirci i nešto narativne poezije, prekopavanja obiteljskog nasljeđa, uključujući traume.
Dominantni je ton mediteranski, južni, ponekad i dijalektom naznačen, premda se heterogenost i shvaćanje identiteta kao izbora podupire pa su poetski subjekti ponekad globalni miksevi svega onoga što čovjek može biti. Barem ponekad.

Od toga ponekad, po volji i želji i po vlastitoj slobodi, Staša Nikolić Aras i slaže pjesme, u stihovima kratkim, pa dugim, pa poetiziranim proznim pasusima, pa opet proznim, gotovo dokumentarnim materijalima.

Teško je zamisliti čitatelja kojega barem dio zbirke neće taknuti, kao i onoga koji će se u potpunosti poistovjetiti sa svim obiljem koje je autorica ponudila, jer ovo je gozba za mnoge, zato: posegnite.

Pročitaj poglavlje!

***

Stanislava Nikolić Aras (1972., Trogir) profesorica je hrvatskog jezika i književnosti. Živi od rada s mladima u školi, kazalištu, radionicama kreativnog pisanja. Ponekad piše za novine o kazalištu i književnosti. Voditeljica je umjetničke organizacije Teatro Verrdi i član udruge pisaca Zapis iz Zadra. Objavljivala je poeziju i kratke priče u časopisima Quorum i Tema. Dobitnica je nekoliko nagrada za kratke priče. Instruktorica je yoge, vegetarijanka i majka dvoje djece. Ima mačku i psa. Svi žive u Zadru.

Staša Aras (Stanislava Nikolić Aras) rođena je u Trogiru 1972. Profesorica je hrvatskog jezika. Bavi se književnim moderiranjem i organizacijom književnih susreta (Kalibar, književni festival u Zadru) te je urednica književnog programa u Art radionici Lazareti, u Dubrovniku. Piše eseje za Treći program hrvatskog radija te književne kritike i prikaze na portalu Najbolje knjige.

Objavila je tri zbirke poezije - "Takve se stvari događaju ljudima" (Algoritam 2014.), "Nedolično i vrijedno spomena" (Durieux 2015.) te "Premještanja" (Hena com 2020.), knjigu kratkih priča "Meke granice" (Algoritam 2015.) te roman "Horror vacui" (Hena com, 2021.).

Za kratke priče dobila je nagradu Vranac na festivalu Odakle zovem (Podgorica 2015. i 2016.), a ovjenčana je i nagradom Mate Raos za najbolju kratku priču. Rukopis "Horror vacui" nagrađen je na trećem natječaju za prozu Trećeg trga i Beogradskog festivala poezije i knjige (2020.).

Živi i radi na relaciji Dubrovnik – Zadar.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –