Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jens Lapidus

Nemoj zajebat

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Danilo Brozović
  • 10/2014.
  • 432 str., meki uvez
  • ISBN 9789533045016
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U romanu "Nemoj zajebat", drugom dijelu hvaljene "Stockholmske trilogije" Jensa Lapidusa, susrećemo nove likove, no Stockholm je ostao isti. Podzemlje se nije promijenilo, kao ni njegovi bosovi. No sada je Stockholm i grad "murjaka" – onih dobrih i onih loših. Jedni su očajni jer situacija je sasvim izmakla kontroli, drugi sklapaju posao s podzemljem…
 
Dalje se može samo ravno i bez zadrške. Sve zapreke uklanjaju se brzo i nemilosrdno. Takav je zakon podzemlja u Stockholmu, zakon koji je donio bos nad bosovima, Radovan Kranjić. Želiš li se uspeti na vrh, moraš poštovati Radovana, kuma stockholmskog podzemlja.

U fokusu Lapidusova pripovijedanja tri su lika: Thomas Andrén, razočarani policajac koji odlučuje napasti cijeli sustav; Mahmud al-Askori, tip iz geta koji je upravo izašao iz zatvora i koji želi živjeti život u kojem mu nitko neće postavlja uvjete; Niklas Brogren, bivši plaćenik koji kreće u privatni rat protiv društva i zlostavljača žena. No Radovanovo polje djelovanja svu trojicu uvlači u mračne dijelove grada. Tamo gdje ništa nije nemoguće, a sve je na prodaju – no cijena je vrlo visoka.
 
Nijedan Lapidusov suvremenik nije bolje opisao trbuh Stockholma: on zna sve putove u predgrađu, majstor je novog slenga, razumije frustraciju i očaj stanovnika. Svijet koji opisuje ostao je bez svih iluzija, njegova je priča autentična.
 
Drugi dio Lapidusove trilogije još je kompleksniji, a njegova kritika društva još žešća i izravnija.

Jens Lapidus (1974.) švedski je odvjetnik kaznenog prava i pisac. Kao autor, najpoznatiji je po Stockholmskoj trilogiji koja uključuje romane "Laka lova", "Nemoj zajebat" i "Život na visokoj nozi". Uz to, objavio je i grafički roman Gang War 145 i novelu "Mama Tried". Kao stručnjak za kazneno pravo radi u jednom od najuglednijih švedskih odvjetničkih ureda. I sam je branio neke od najozloglašenijih švedskih kriminalaca, a u trilogiji otvoreno i hrabro prikazuje kriminalni milje Stockholma u maniri kultnog pisca krimića Jamesa Ellroya – iz perspektive loših momaka, šefova mafije i kriminalaca, ali i naizgled uspješnih pojedinaca i moćnika. Svi su oni dio jednog izopačenog paralelnog državnog sustava u kojem djeluju zločinačke skupine infiltrirane u legalan poslovni svijet.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Jens Lapidus intervju –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –