Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Paul Schreiner

Spašeni iz Zagreba : Sjećanja troje preživjelih srodnika na hrvatski Holokaust

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Suzana Glavaš
  • 10/2014.
  • 256 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532665826
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

 

Biti Židov, Srbin, Ciganin ili komunist u Hrvatskoj za vrijeme ustaškog režima značilo je skrivati se, biti progonjen, biti izložen svim mogućim šikaniranjima, značilo je gotovo sigurnu smrt u nekom od logora smrti – Jasenovcu ili Auschwitzu. Biti spašen iz Zagreba značilo je ili imati ludu sreću ili prijatelje kojima se stvarno vjeruje, a takvih je, kao što znamo, uvijek premalo. Posebno danas, gotovo sedamdeset godina od završetka Drugoga svjetskoga rata, potrebno je iznova čitati i zapisati svjedočanstva preživjelih, onih koji su iskusili posljedice ustaškog režima.

"Spašeni iz Zagreba" donosi tri svjedočanstva, tri istinite priče troje srodnika različite dobi koji su bili među rijetkima iz židovske zagrebačke zajednice koji su uspjeli preživjeti Holokaust. Ispovijedi Paula Schreinera, Ive Reicha i Medee Brukner pred čitatelja donose snažne i potresne priče o tome kako su uspjeli, često čudom, preživjeti uhićenja i logore, kako su se skrivali i bježali.

Te je tri ispovijedi sakupio Paul Schreiner, jedan od najvrsnijih svjetskih inženjera keramike, nasljednik tvornice Armina Schreinera – jedne od najpoznatijih tvornica keramike u Hrvatskoj, ujedno i očevine, koju još uvijek nije uspio vratiti nakon što im je oduzeta 1941. Ove tri priče pokazuju koliko je varljiv svaki mir, koliko malo treba da se u čovjeku probudi životinja, koliko je teško biti drugi i drugačiji, ali ujedno i svjedoče o dobroti ljudi koji su pomagali bližnjima.


Vrijeme ublažava bol, ali ne briše sjećanje. To je konačni osjećaj koji se stječe nakon što se prvi put pročitaju tri priče u ovoj knjizi sjećanja. Bolna sjećanja, puna patosa, koja katkada čovjeka duboko uznemire. Gianfranco Capra, novinar i pisac

Ova knjiga je naime kao izravno ljudsko svjedočanstvo istinski potrebna, premda isto to­liko i bolna za čitatelja, posebice onoga koji se – poput mene – po predaji suživljavao s uglednim graditeljima struka, članovima svoje obitelji, koji su svoje živote nesebično ugrađivali u razvoj znanosti, trgovine i zanata na tlu Hrvatske te okrutno stradali kao nedužne žrtve Holokausta. Ti su članovi naših obitelji, na koje se spomen ni u jednoj židovskoj obitelji nikad nije gasio ni kod jednog novog naraštaja, zaslužili da ih vrijeme nikad ne izbriše. Suzana Glavaš

***

Paul Schreiner rođen je u 4. studenoga 1928. u Zagrebu. Jedan je od rijetkih članova svoje obitelji koji je preživio Holokaust u Hrvatskoj. Nakon Drugoga svjetskoga rata 1951. odlazi u Izrael, gdje dovršava svoje školovanje za inženjera keramike. Od 1960. živi u Italiji i jedan je od najvažnijih graditelja tvornica keramike diljem svijeta.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Spašeni iz Zagreba - Paul Schreiner –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –