Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zrinka Blažević

Prevođenje povijesti : Teorijski obrati i suvremena historijska znanost

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 10/2014.
  • 194 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537963132
  • Cijena: 16.72 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

 

Prevođenje povijesti priručnik je za upoznavanje suvremene teorijske i metodološke problematike, u velikoj mjeri nepoznate domaćim povjesničarkama i povjesničarima.

"U aktualnoj, sve nepreglednijoj situaciji gomilanja kulturnoteorijskih noviteta i rapidnih mijena znanstvenih trendova knjiga Zrinke Blažević predstavlja dragocjen kompas. Djelo vrsno sintetizira i komentira rezultate eminentnih anglosaksonskih, francuskih i njemačkih teoretičara/ teoretičarki kulture, društva i povijesti, referirajući najprije na odabrane poststrukturalističke modele, njihova kasnomoderna domišljanja i nadopune, kao i na njihove recentne kritičke revizije (npr. u sklopu prakseološke paradigme) te, konačno, i dokidanja, odnosno anuliranja u sklopu tzv. neurobiološkog obrata u humanistici."

Dr. sc. Mirna Zeman

"Ovdje je riječ o teorijskim raspravama koje'oslobađaju' povjesničare od dogmatsko-metodoloških pozicija i otvaraju im čitavu lepezu novih istraživačkih putova i inovativnih istraživanja. Hrvatska znanstvena i stručna javnost dobila je knjigu u kojoj je na kritički i argumentiran način izložena recentna teorijska problematika u suvremenoj historiografiji, ali i u svim humanističkim i društvenim disciplinama s kojima povijesna znanost ima dodirne točke."

Dr. sc. Dinko Župan


***

Zrinka Blažević, povjesničarka, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, bavi se teorijom historije, historijskom imagologijom i historijskom antropologijom te ranonovovjekovnom hrvatskom intelektualnom i kulturnom poviješću.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –