Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
James M. Cain

Portret umjetnika kao mladog psa : Dylan Thomas

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Nikica Petrak
  • 11/2014.
  • 200 str., meki uvez
  • ISBN 9789533200835
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Portret umjetnika kao mladog psa" fikcionalna je autobiografija kultnog velškog pjesnika Dylana Thomasa, pisana u deset zasebnih, a opet međusobno komplementarnih stavaka. Thomasova je proza poetična, katkad patetična, atmosferična, katkad melankolična...

Portret umjetnika ne pati od klasične naracije, naprotiv, sve se događa "jedne tople subote", u kojoj pisac vidi osamljenog mladića "sa sjenama svoje propasti", za kojeg se pita: "Zašto se zgurio tu s drugim ćudljivim čovjekom i sa mnom, osluškujući naše disanje, more, vjetar koji pod lukom raznosi pržinu, psa na lancu, rog za maglu i štropot tramvaja dvanaest ulica dalje, gledajući upaljenu šibicu, svježe lice dječaka koje se naviruje u tamu, zrake svjetionika, micanje ruke s cigaretom, kad su grad protegnut u kiši, krčme i klubovi i kavane, ulice sa skitnicama i arkade na šetalištu bili puni prijatelja i neprijatelja?"

"Bio sam osamljeni noćni šetač i ustrajni stajač po uglovima", piše ovaj velški bard – po kojem si je njegov poštovatelj Bob Dylan, navodno, nadjenuo prezime – no dvije su mu imenice, ili dvije supstance, odredile sudbinu i njima se predao puninom svoga bića i bogomdanog talenta: poezija i alkohol.

"Veselimo se i pijmo, sutra nas više nema", kaže jedan od junaka Thomasove proze, rezimirajući ono što je bilo u temelju njegovih pregnuća i posvećenosti, i zbog čega je skončao već u svojoj 39. godini... da bi postao legenda i zvijezda čiji sjaj dopire sve do naših dana.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –