Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Torre

Prava istina o psihijatriji : Kako zaustaviti planetarnu epidemiju uzimanja psihofarmaka

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2014.
  • 159 str., meki uvez
  • ISBN 9789533133690
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Koliko je psihijatrija agentura marketinga farmaceutskih tvrtki? Jesu li farmaceutske tvrtke kolonizirale područje mentalnog zdravlja što za posljedicu ima jedinstveni povijesni eksperiment planetarne epidemije uzimanja psihofarmaka? Psihijatar dr. Robert Torre javno je postavio ova pitanja u feljtonu objavljenim u dnevnim novinama pod naslovom „Prava istina o psihijatriji“.

Reakcije su bile burne. Djelomično razočaran što njegova kritika nije shvaćena kao legitimna dekonstrukcije potrošene psihijatrijske paradigme u ime nadolazeće nove, već kao destrukcija psihijatrije kao takve, dr. Torre u knjizi završenoj nedugo nakon objavljivanja feljtona prvi put odgovara na reakcije na koje je naišao.

Kao u predgovoru kaže autor, „nažalost ni u feljtonima ni u knjizi nije iznesena nikakva 'moja istina' o psihijatriji. Riječ je o podosta konzistentnoj platformi kritičke psihijatrije koju posljednjih desetak godina zagovara cijela jedna struja anglo-saksonskih i skandinavskih psihijatara. Oni su aktualno razdoblje razvoja psihijatrijske struke, koje traje od konca osamdesetih godina, podvrgli kritici i proglasili potrošenim.“

Kritiku psihijatrije dr. Torre temelji na činjenici da je u posljednjih trideset godina bez pravih stručno-znanstvenih prodora došlo do dijagnostičke hiperinflacije „novotkrvenih“ psihičkih poremećaja čime je započeo proces psihijatrizacije do tada normalnog dijela pučanstva. Psihopatolško se u sve većoj mjeri približilo normalnome, i dovelo do medikalizacije pojedinih negativnih životnih stanja i osjećanja koja su sastavni dio ljudske egzistencije, koje od sada moramo „liječiti“, to jest otklanjati psihofarmacima i psihoterapijom. 

Psihička normalnost počela je podrazumijevati ne samo odsustvo psihičkih poremećaja već i samih (pred)znakova psihičkih poremećaja. Širenje prostora „psihopatološkog“ na uštrb normalnog, uz istodobno inzistiranje na tezi da su psihički poremećaji zapravo „bolesti mozga“ učinila je psihijatriju podložnom manipulativnom uplivu farmaceutskih tvrtki.

Izlaz iz aktualne krize psihijatrije dr. Torre vidi u povratku na „zastarjeli“ bio-psiho-socijalni model „psihijatrije u zajednici“, uz puno uvažavanje zajednice, odnosno dostojanstva i ljudskosti osoba s različitim oblicima psihičke patnje. „Jer mi psihijatri ipak nismo vlasnici osoba s psihičkim poremećajima, oni nisu puki objekti našeg postupanja već partneri u zajedničkom kreiranju politike mentalnog zdravlja. U tom smislu oni moraju biti upoznati sa svim karakteristikama „usluga“ koji im nudimo.“

Dr. Robert Torre psihijatar je s višegodišnjim iskustvom rada s osobama sa problemom pijenja, kockanja, klađenja i zlouporabe droga, te autor je više knjiga iz područja psihijatrije ovisnosti. 

Robert Torre (1965.-2021.) bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara, autor nekoliko knjiga s područja psihijatrije ovisnosti te u javnosti zapažena kritičkog pamfleta “Prava istina o psihijatriji”. U knjizi "Ima li života prije smrti?" istupio je kao svojevrsni stručnjak za ljudsko iskustvo, i izložio odgovore na pitanja što je život i kako ga živjeti, a u knjizi "Ludilo uzvraća udarac" izlaže preko dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –