Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hugh Sebag Montefiore

Enigma : Bitka za šifru

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Damir Biličić
  • 12/2014.
  • 452 str., meki uvez
  • ISBN 9789533133843
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Mnogi povjesničari su uvjerenja da u Drugom svjetskom ratu saveznici nisu pobijedili zahvaljujući smjelosti svojih vojnika na bojištima nego prvenstveno zahvaljujući genijalnosti svojih znanstvenika i pronicljivosti svojih tajnih agenata. Oni su uz mnogo muke ubrzo nakon početka rata uspjeli razbiti njemačku vojnu šifru "Enigmu", za koju su Nijemci bili uvjereni da je neprobojna.

Na temelju strojeva "Enigma" Nijemci su izgradili ogromnu mrežu tajnih komunikacija, preko te mreže slale su se sve vojne poruke kopnenim, zrakoplovnim i pomorskih štabovima, komandantima i jedinicama, i to vrlo slobodno, jer nitko nije mogao niti pomisliti da bi neprijatelj mogao razbiti šifru stvorenu "Enigmom".

Poljski agenti domogli su se njemačkog uređaja za šifriranje te shvatili kako funkcionira, britanski stručnjaci sagradili su divovske antene za hvatanje njemačkih vojnih radio-komunikacija, a britanski znanstvenici su po nacrtu genijalnog britanskog matematičara Alana Turinga sagradili prvi kompjuter na svijetu kako bi se mogli obaviti složeni matematički proračuni nužni da bi se šifta, koja se obnavljala svakog dana, redovito razbijala.

Zahvaljujući tome Britanci su unaprijed znali za sve njemačke planove, sve njemačke tajne, što saveznicima omogućilo da u tom velikom ratu pobijede. Što je Britancima uspjelo držalo se u tajnosti i desetljećima nakon rata. Ovo je najiscrpniji prikaz te izvanredne operacije koja je promijenila tijek Drugog svjetskog rata.

Tokom Drugog svjetskog rata Hitler je stalno bio duboko uvjeren da će postići konačnu pobjedu zahvaljujući jednom od nekih od svojih tajnih oružja. Strašno je puno truda ulagao u izgradnju takvih tajnih oružja, bilo da je riječ o letećim bombama V1, o raketama V2, mlaznom avionu, koji nikada nije došao u pravu upotrebu, te atomskoj bombi, koju Hitler nije uspio izgraditi.
   
Jedno za drugim, svako od tih Hitlerovih tajnih oružja bilo je onemogućeno, većinom u sasvim ranoj fazi, dijelom i stoga što je prvo bilo uništeno možda i najvažnije Hitlerovo tajno oružje, o kojem sam Hitler nikada nije javno govorio, ali u kojeg je mnogo vjerovao.

Po mišljenju suvremenih vojnih povjesničara razbijanje "Enigme" presudan je faktor za tok Drugog svjetskog rata, pojedinačni je događaj koji je možda - sam po sebi - najviše doprinio savezničkoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu. To se desetljeća nakon rata nije znalo, jer se o "Enigmi" moralo šutjeti, no, danas je njena povijest već dobro poznata.
     
Ova knjiga opisuje sve ovo u detalje, a posebno se bavi upravo Turingom, čija je sudbina bila tragična. Iako je bio toliko zaslužan za savezničku pobjedu u ratu on se nakon Drugog svjetskog rata našao na udaru britanskih vlasti jer je bio homoseksualac, a u to vrijeme još su na snazi bili oštri zakoni protiv njega. Bio je uhićen, prijetila mu je prisilna kemijska kastracija, pa se on zbog toga ubio.
   
***

Hugh Sebag Montefiore (1955), britanski odvjetnik i pisac, autor ove knjige potomak je poznate sefardske židovske bankarske obitelji, koja je imala veliki utjecaj na evropska zbivanja u prošlim stoljećima. Nakon uspješne pravničke karijere počeo se baviti povijesnim istraživanjima događaja iz Drugog svjetskog rata, te je o tome objavio nekoliko knjiga. Njegova knjiga "Enigma", o velikom supertajnom uspješnom britanskom naporu da se razbiju njemačke vojne šifre, što je značajno pridonijelo savezničkoj pobjedi, najkompletniji je prikaz cijele te operacije i njenog utjecaja na ratna zbivanja. Autor je bio potaknut na pisanje te knjige dijelom i stoga što je središte tog dekodiranja bilo na farmi Bletchley Park nedaleko Londona, koja je do Drugog svjetskog rata bila u vlasništvu njegove obitelji. Njegov mlađi brat Simon Sebag Montefiore poznati je britanski povjesničar, stručnjak za Sovjetski Savez.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –