Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Omer Rak

Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina

  • Nakladnik: Fraktura
  • 12/2014.
  • 416 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532665956
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Fausta Vrančića poznajemo kao izumitelja, filozofa, leksikografa, pisca, polihistora i kao slugu Božjeg, no o dimenziji njegova tajnog života, koji on nije želio izlagati očima drugih, a koji je možda, više od svega ostaloga, bio prožet njegovim intimnim stremljenjem istini i dubokom unutarnjom potragom za smislom, ne znamo gotovo ništa. Njegovi spisi koje je nastojao držati podalje od očiju drugih, pa je čak naložio da budu pokopani s njim, svjedoče o toj dimenziji njegova bića i težnji da pronađe kamen mudraca i arkanu koja na sebi svojstveni simbolični način riše čudesno i zalazi iza obrubnica vječnoga.

Faustovi su spisi u sam osvit Domovinskog rata 1991. dospjeli do glavnoga junaka romana, čiji se život zahvaljujući Faustu Vrančiću čudesno mijenja. Mogu li tajne zakopane s Vrančićem promijeniti tijek povijesti ili je faustovski pakt ipak nemoguće sklopiti?

"Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina" Omera Raka kroz dvije paralelne priče, suvremenu i onu iz vremena Fausta Vrančića i njegova boravka na praškom dvoru Rudolfa II. Habsburškog, prepleće vječno pitanje ratovanja i mira, pitanje uzbuđenja u znanstvenim otkrićima i umjetničkim ostvarenjima te ono ključno – pitanje napretka ili stagniranja pojedinca i društva.

***

Omer Rak rođen je u Šibeniku 1957., dramski je pisac i esejist. Zanosi se prapovijesnim simbolima. Stalno je na putu do mjesta-nemjesta koje nije ni ovdje ni ondje. Glavna mu je briga krpanje potpla­ta.

Omer Rak rođen je u Šibeniku 1957. Bavi se multidisciplinarnim tumačenjem prapovijesnih i povijesnih simbola. Objavio je o tome nekoliko radova, ponajprije studiju o zagonetnom neolitičkom artefaktu: “Danilski riton: Struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika” (Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”, 2008.) i prijevod na engleski “The Rhyton from Danilo: Structure and Symbolism of a Middle Neolithic Cult-Vessel” (Oxbow Books, Oxford, 2011.).

Autor je romana “Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina” (Fraktura, Zaprešić, 2014.), “Kultna posuda” (Fraktura, Zaprešić, 2017.) i “Oneiricon” (V.B.Z., Zagreb, 2022.), knjige pripovjedaka “Ovdje, ondje & trans” (Litteris, Zagreb, 2023.), zbirke eseja “Stoljeće na početku” (Profil, Zagreb, 2009.) te monografije “Stotinu godina OŠ Pantovčak 1908.-2008. ” (OŠ Pantovčak, 2008.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –