Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Julia Franck

Zapad

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Latica Bilopavlović Vuković
  • 02/2015.
  • 288 str., meki uvez
  • ISBN 9789532666151
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Još koji trenutak i Nelly Senff i njezino dvoje djece dospjet će s druge strane Zida, na Zapad. Na Istoku više nemaju ništa: prije tri godine Nellyin si je muž oduzeo život, ili su joj tako barem rekli – ne može biti sigurna, nisu joj dopustili vidjeti tijelo.

Jedino što sada želi jest otići, zaboraviti, započeti život iznova.

Ali sedamdesetih godina prošloga stoljeća za Nelly Senff i tisuće onih poput nje iza Zida ne počinje Zapad – ondje su nepovjerljivost, hladnoća i prihvatni centar Marienfelde. I baš tu, u Čistilištu, između onoga što nije bilo Pakao i onoga što neće biti Raj, briljantna njemačka spisateljica Julia Franck pronalazi svoje junakinje i junake, rastavlja kompas predrasuda i u potrazi za ljudskošću nanovo uspostavlja strane svijeta.

Lijepa udovica Nelly Senff, poljska violončelistica Krystyna, izmučeni glumac Hans i John, tamnoputi agent CIA-e, susrest će se i dotaknuti u ograđenom perimetru "Zapada", a ono što će iz njihovih dodira nastati potresna je i moćna priča o hrabrosti, roditeljskoj ljubavi i čovječnosti koja opstaje ili nestaje pod udarcima teškog čekića povijesti.

Nije jednostavno napisati roman o prebjezima iz DDR-a koji odiše duhom epske pravde, a pogotovo napisati ga za publiku koja, kad je o povijesti dviju Njemački riječ, zna samo za gorljivu sumnju ili blagu nostalgiju. Julia Franck u tome je uspjela... Ona ne želi poravnati račune s DDR-om – za takvo što predobra je spisateljica.
Frankfurter Allgemeine Zeitung

***

Julia Franck rođena je 1970. u Istočnom Berlinu. Kći je kazališne glumice Anne Katharine Franck i režisera Jürgena Sehmischa. S majkom i sestrama kao osmogodišnjakinja emigrira u Zapadni Berlin. Radila je kao urednica i novinarka za brojne njemačke novine te Sender Freies Berlin (Radio slobodni Berlin), među ostalim i kao konobarica, čistačica i pomoćna sestra. Na književnoj sceni pojavljuje se 1995. kada s kratkim pričama pobjeđuje na berlinskom natječaju za mlade pisce Open Mike. Prvi roman "Der neue Koch" (Novi kuhar) objavljen 1997. donosi priču o mladoj nasljednici hotela koja se nakon smrti majke nalazi u središtu intriga zaposlenika hotela, gostiju i novog kuhara. Dvije godine poslije objavljuje roman "Liebediener" o ljubavi i osamljenosti, istinama, lažima i prevari svojstvenoj ljubavnom trokutu. Godine 2003. izlazi roman "Zapad" (Lagerfeuer), ispričan iz perspektive četvero ljudi koji su sedamdesetih prošlog stoljeća boravili u centru za izbjeglice Notaufnahmelager Marienfelde, a tematizira život s obiju strana Berlinskog zida. Godine 2007. izdaje roman "Poludnica" (Die Mittagsfrau), koji je nagrađen prestižnom Njemačkom književnom nagradom (Deutscher Buchpreis) i prodan u 400 tisuća primjeraka u prvih mjesec dana. Njezine su knjige prevedene na više od 30 jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Zapad - Julia Franck –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –