Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Katica Ivanković

Povijest novije češke književnosti I.

  • Nakladnik: Disput
  • 03/2015.
  • 374 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532601923
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Češka književnost u tvorbi nacionalnog identiteta tijekom XIX. stoljeća prvi je dio dvodijelne "Povijesti novije češke književnosti" bohemistice Katice Ivanković.

Ovaj prvi svezak započinje tematiziranjem razdoblja od 1775. do 1860. u kojem se formira češka nacija kao rezultat preporodnih nastojanja u oblikovanju češkoga kulturnog identiteta, ponajprije na području jezika i književnosti. Postpreporodno pak razdoblje češke književnosti i kulture, koje nastupa u političko-povijesnom diskontinuitetu kraja Bachova apsolutizma, na stanovit se način definira spram preporoda kao potvrda njegova uspješnog ishoda, te će potom biti nazivano i kao "književnost preporođenog naroda". No u istom se razdoblju razvija stanovita oporba ograničenjima koja pred formiranu nacionalnu kulturu stavlja preporodni nacionalni okvir. Takav dvostruki odnos spram preporodno shvaćene nacije i nacionalne kulture karakterizira i razdoblje češke moderne, književnog i umjetničkog pokreta na prijelomu XIX. i XX. stoljeća.

Metodološki knjiga je strukturirana u kombinaciji dijakronijskoga pregleda participiranja književnosti u češkom društvu i kulturi i relativno opsežnih analiza određenih književnih tekstova, markantnih književnih korpusa ili dijelova korpusa te ključnih književnih i kulturnih pojava koje stvaraju općeprihvatljivu predodžbu o češkoj književnosti i kulturi. Dakle sadrži opise književnih skupina, škola, smjerova i književne recepcije.

Time nisu obuhvaćeni svi, čak ni svi relativno važni događaji u povijesti češke književnosti, nego da su izabrani oni koji mogu stvoriti dojam cjelovitosti češke nacionalne književnosti jednoga razdoblja te stanovita kontinuiteta njezina razvoja ili barem postojanja. S druge strane, u knjigu su uključene studije koje sadrže interpretacije kanonskih djela češke književnosti i nekih kulturnih fenomena usko povezanih s književnim životom.

***

Katica Ivanković (1961), diplomirala je komparativnu književnost i češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te je na istom Fakultetu obranila doktorsku disertaciju s područja češke književnosti. Docentica je na češkoj književnosti na Katedri za zapadnoslavenske jezike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Dosad je objavila ove knjige: Česko-chorvatsky a chorvatsko-česky slovnik na cesty (s Annom Jenikovom), Prag, 1999; Češki poetizam u zrcalu djela Karela Teigea, Hrvatsko filološko društvo, Zagreb, 2007;  Pogledi na češku književnost, FF-Press, Zagreb, 2008.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –