Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jadranko Bitenc

Apsolutni početnici

  • Nakladnik: Naklada Lukom
  • 03/2015.
  • 143 str., meki uvez
  • ISBN 9789536337439
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kako se snaći u situaciji kada oca nema a on ti nedostaje, dok je tvoj mladenački život odvija u sjeni dominantne ambiciozne samohrane majke, kako se prvi puta zbližiti u intimnom odnosu s djevojkom koja za tebe ne mari a tebi se sviđa, kako biti zaljubljen u prijateljevu djevojku a da ga ne povrijediš, kako se nositi s odrastanjem, drogom, okolinom u malome gradu - sva ta, i brojna druga pitanja prosječnih tinejdžera otvara Jadranko Bitenc kroz svoje likove u novom romanu znakovitog naslova "Apsolutni početnici".

U romanu autor prati trojicu svojih junaka, Adriana, Maksa i Miška, najbolje prijatelje u tinejdžerskim godinama koji upadaju u različite životne situacije, a one ih formiraju kao osobe. Sva događanja u koja upadaju, isprepliću njihove sudbine u kojima do izražaja dolaze spoznaje o vrijednosti prijateljstva i izdaje, ljubavnih priželjkivanja i strasti, poštenja i laži... Njihove stranputice i zablude, frustracije i odmjeravanja intelektualnih i fizičkih snaga, maštovitosti i kreativnosti pridonose formiranju i odrastanju svakoga od njih ponaosob.

Radnju i opet, ne slučajno, Jadranko Bitenc smješta u mali grad (Ivanić-Grad) u zagrebačkom prstenu, u želji da oslika specifičnosti i zamke današnjeg života mladih u takvoj poluurbanoj sredini.                  

Njegujući naoko lagan, nehajan i duhovit stil pripovijedanja, oslonjen ponajprije na dijalošku, razgovornu formu, Bitenc se namjerno odriče opisnosti (osim kad je baš neophodno) i svoje likove smiješta u realistične, životne situacije te ih pušta da „vode“ radnju. I psihologizaciju likova Bitenc razvija kroz dijalog, postupno i nenametljivo, gotovo prirodno, tako da njegov tekst više nalikuje na scenarij za kakav film ili seriju nego na klasično literarno djelo. Dapače, ugledavši se na dosege suvremene filmske umjetnosti, Bitenc finalnu formu svome romanu daje primijenjujući princip paralelne i emocionalne montaže. Ali pritom ni za trenutak ne zaboravlja kome je namijenjen, dakle poštuje neophodnu razumljivost za mladog čitatelja. Time djelo dobiva izrazito moderan prizvuk, rijedak u hrvatskoj književnosti za djecu i mlade.

Kroz tako strukturirano djelo Bitenc bez dociranja, osude ili nametljive poučnosti, jasno i jednostavno, mladima pristupačno, progovara o nadasve aktualnim temama odrastanja djece i mladih u okolišu maloga grada nadomak Zagrebu - po smještaju radnje u prigradski okoliš još uvijek je jedinstven u domaćoj književnosti - i u "Apsolutnim početnicima" nastavlja literarno-tematsku liniju koju je započeo u svoja prethodna dva romana za mlade („Osmijeh nepopravljivog optimista“, 2005. i „Meko okidanje“, 2007.).

Mirjana Šigir

***

Jadranko Bitenc je rođen 1951. godine u Vrhnici u Sloveniji. Studirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao novinar u „Poletu“ od 1976. do 1982. godine. Predavao je i hrvatski jezik u osnovnim i srednjim školama u Popovači i Ivanić-Gradu.  U Pučkom otvorenom učilištu Ivanić-Grad zaposlen je kao knjižničar-informator, a od 1990. voditelj je Centra za kulturu i obrazovanje. Član je Društva hrvatskih književnika. Prozne je tekstove objavio u dnevnom i periodičnom tisku.

Objavio je roman za odrasle "Statist" (Naprijed, Zagreb, 1983.; V.D.T., Zagreb, 2001.) i romane za djecu: "Lana, godina mačke" (Mladost, Zagreb 1987.), i njegov nastavak "Ljeto na koljenima" (Mladost, Zagreb 1990.), "Twist na bazenu" (Mladost, Zagreb, 1988. i 1990.; Lukom, Zagreb, 2005.; Alfa, Zagreb, 2008. i 2010.), koji je uvršten u lektiru za osnovne škole te njegov nastavak "Pyjama blues" (Lukom, Zagreb, 1996.), zatim romane za tinejdžere: "Osmijeh nepopravljivog optimista" (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mladež, 2005.) "Meko okidanje" (Lukom, Zagreb, 2007.) i "Apsolutni početnici" (Lukom, Zagreb, 2015.). Jadranko Bitenc zastupljen je u antologijama hrvatske dječje i tinejdžerske književnosti te u čitankama za osnovne škole.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –