40 dana : Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja
- Nakladnik: Profil
- 03/2015.
- 142 str., meki uvez
- ISBN 9789533134048
- Cijena: 9.16 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Naše fizičko tijelo ne živi od hrane koju trenutno pojedemo, već od njezinih najsuptilnijih elemenata, a postupak od žvakanja, gutanja, probave do pretvaranja krupnih čestica u najsitnije tkivne čestice traje 40 dana. Budući da su tijelo i um građeni od istih elemenata kao i hrana, posebnim režimom prehrane, vježbi i rituala, možemo utjecati na bolje povezivanje našeg uma i tijela, ističe Ivana Petrušić u svom priručniku "40 dana", koji se temelji na njezinim znanjima fizioterapije i ajurvede.
Napravite svjetlosni mač i sasijecite svaku poražavajuću i destruktivnu misao, naučite važnost pražnjenja tijela, pripremite svoju vodu, otkrijte prednosti uljenja iznutra i izvana, suočite se s izgledom svog tijela bez uljepšavanja, a zatim naučite kako ga prihvatiti i u njemu se osjećati bolje. Neka cilj jutarnje tjelovježbe bude ravnomjerno i smireno disanje, što je najbolja priprema za sve doživljaje koji nas čekaju tijekom dana, stoga započnite dan najljepšom vježbom u jogi - Pozdravom suncu.
Autorica savjetuje kako se usredotočiti na sve što radite, pa i na pripremanje hrane, stoga priručnik započinju upoznavanjem hrane i važnosti okusa, a nastavljaju se objašnjenjima jutarnjih i cjelodnevnih vježbi pomoću kojih ćete regulirati ritam disanja i postići povezanost tijela i uma. Dan završite tradicionalnom indijskom masažom i uljenjem čije djelovanje nije samo površinsko.
Popisom namirnica za tjednu kupovinu pojednostavljeno je kreiranje jelovnika za svaki dan, a na kraju knjige autorica dodaje i 16 recepata za jednostavna tradicionalna jela prilagođena ajurvedskim principima, među kojima su popečci od tikvica sa zobenim pahuljicama, kari od krumpira i neodoljivi humus.
***
Ivana Petrušić je fizioterapeutkinja koja sa suprugom Tomislavom Petrušićem radi u prvom ajurvedskom centru na ovim područjima Ayurveda centru Somalata. U suradnji s Londonskim koledžom ajurvede radi kao savjetnica za prehranu.
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.