Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ece Temelkuran

Žene koje pušu u čvorove

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Anđelko Vlašić
  • 04/2015.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789533038278
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Muškarac koji je slomio srce jednoj ženi… Četiri žene koje su odlučile prijeći pustinju kako bi ga ubile… Književno djelo poznate turske književnice i novinarke Ece Temelkuran "Žene koje pušu u čvorove" priča je o tom putovanju. Riječ je o prvome romanu ove vrste. Nitko, naime, do sada nije na turskome napisao roman ceste u kojem su četiri glavne junakinje nezapadnjačke žene i čija se radnja događa na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Glavne su junakinje u romanu uistinu iznimne i kompleksne: zapravo je riječ o suvremenim muslimankama koje su u potrazi za svojom biti. One su istodobno ranjive i snažne, krhke i odlučne… Odluka o tome da krenu na put bez unaprijed dogovorenog odredišta i cilja – osim osvete koju kuje madam Lilla – i način na koji se te žene međusobno podupiru i razmjenjuju najintimnije priče nude nam mogućnost da zajedno s njima propitujemo odnos slučaja i sudbine, kao i stvarnoga i prividnoga života. ž

U knjizi se osobno pretvara u političko i obrnuto, pa čitajući knjigu postajemo svjesni činjenice kako je u svakodnevnom životu politička sfera isprepletena s najintimnijom.

 

Ece Temelkuran, rođena u Izmiru 1973., jedna je od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica, koja redovito objavljuje u turskim listovima, ali i u časopisima The Guardian, The New Statesman i Le Monde Diplomatique. Nakon završetka studija prava u Ankari, radila je kao kolumnistica za časopise Milliyet i Habertürk te TV-voditeljica na televiziji Habertürk. U istraživačkim publicističkim radovima bavi se temama koje su u Turskoj iznimno kontroverzne, poput pitanja političkih zatvorenika, kurdskog i armenskog pitanja te ženskog pokreta. Dobila je mnogobrojne nagrade, između ostalog i nagradu Pen for Peace, nagradu za turskog novinara godine te u dva navrata nagradu za najčitanijeg turskog političkog kolumnista. Već nekoliko godina živi u Zagrebu u koji se sklonila nakon što je u Erdoganovoj Turskoj postala nepoželjna i opasna zbog konstantnog upozoravanja na sve teže posljedice njegove diktature.

Autorica je 13 knjiga, od kojih su na hrvatskom objavljene: "Planina boli" (Naklada Ljevak, 2013.), "Žene koje pušu u čvorove" (Naklada Ljevak, 2015.), "Kako ostati bez domovine" (Naklada Ljevak, 2019.) te "Zvuk banana" (Hena com, 2014.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –