Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marija Beraković

Voda : Vječna tajna prirode

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 05/2015.
  • 280 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532491357
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Koristeći osobna iskustva i rezultate dostupnih istraživanja o vodi, autorica s više stajališta donosi razne spoznaje o vodi. Knjiga "Voda: Vječna tajna prirode" daje pregled osnovnih osobina vode, ali i njezinih uloga u razvoju civilizacija, njezine tajne, mitove, snage i moći koje se manifestiraju u pozitivnim učincima u životu čovjeka i očuvanju našeg zdravlja, kao i u katastrofama koje može izazvati. Naglašava odnos čovjeka prema vodi kroz upravljanje, zaštitu i korištenje, odnošenje prema prirodi koja je vodom protkana u svakome pa i najmanjem dijelu.

Nezaobilazna tema je i poljoprivreda koja ovisi o vodi i ima ogroman utjecaj na vode. Pored tehničke strane, predočuje se praktični, životni te simbolični značaj vode - autorica želi pobuditi i onaj širi, raznovrsniji interes za vodu i zaštitu vode. Kroz spoznaju o važnosti vode, o njezinoj nezamjenjivosti u svim segmentima postojanja i života, potiče na shvaćanje vrijednosti vode i nužnost njezinog očuvanja, što je uvjet bez kojeg se ne može u današnje vrijeme, kada je voda nova ,,nafta“, novo ,,zlato“, a istovremeno je i čovjekova osnovna potreba, lijek, te stoga i javno, opće dobro.

Kako je autorica i sama najveći dio svoga radnog vijeka provela radeći s vodom, doživljaji vode su autentični, kako u smislu tehničke komponente, tako i u širem značenju onako kako vodu autorica doživljava osobno. U svom pisanju, bavi se nježnim vrlo različitim aspektima, počevši od osnovnih fizikalnih i kemijskih svojstava, značenjem voda u svijetu i kod nas u Hrvatskoj, te uz isticanje i manje poznatih osobina voda, kako iz domene priznatih znanstvenih tako i alternativnih gledišta, daje i kratki uvid u umjetnički doživljaji vode.

Svi ti sadržaji i pogledi međusobno se i isprepliču, i time istovremeno potvrđuju naslov knjige - voda, vječna tajna prirode.



**

Voda, obična voda, po mnogo čemu je i neobična. Neprekidno nam je na dohvat ruke, a tako malo znamo o njoj. Svakodnevno nam je prisutna, ali u umu odsutna. Teče nam iz slavine kad god zaželimo i koliko god želimo. Teče potocima, rijekama, a kišni oblaci pune jezera, napajaju tlo i biljni svijet. Ne štedimo je. Ne čuvamo je. Posljedica toga je kriza vode sve većih razmjera. Bogati su svjesni te krize otkupljuju pravo na vodu. Iskonsko ljudsko pravo. Pokušavaju zaposjesti što više vodenih izvora i zaliha. Voda se s pravom naziva i plavim zlatom budućnosti. Voda, plavo zlato, najosnovnija živežna namirnica, koja je jednom bila ljudsko pravo, danas postaje sve više vrijedna roba, trgovačka roba, sva¬kog dana sve traženija i sve skuplja.

Voda, kao jedinstvena materija, tema je ove knjige. Koristeći iskustva i istraživanja o vodi u knjizi su obuhvaćene, s raznovrsnih stajališta, spoznaje o vodi. Govori se o njezinim osobinama, tajnama, mitovima, njezinoj ulozi u razvoju civilizacija, katastrofama izazvanim vodom, te o ulozi vode u očuvanju našega zdravlja. Govori se o odnosu čovjeka prema vodi kroz upravljanje, zaštitu i korištenje. Nije zaobiđen ni čovjekov odnos prema prirodi koja je protkana u svakom i najmanjem djeliću vodom. Nezaobilazna tema je i poljoprivreda, koja nesumnjivo ima ogroman utjecaj na vode. Voda nije samo tehnički aspekt, nego ima i znatno širi značaj koji bi morao pobuditi i znatno širi i raznovrsniji interes za vodu i zaštitu vode.

Kroz spoznaju o važnosti vode, te o njezinoj nezamjenjivosti u svim segmentima postojanja i njezinim moćima trebali bismo svi shvatiti i prihvatiti vrijednost vode i nužnost njezinog očuvanja. Samo tako mo¬žemo očuvati i ljepotu raznovrsnosti prirode s bogatstvom života u njoj.

Knjiga sadrži različita saznanja o vodi, kako iskustvena tako i stručna, djelomično i znanstvena, te će stoga biti zanimljiva širem krugu čitalaca.

Krenuli smo na ovaj svijet plivajući u hranjivoj tekućini kojoj je os-nova voda. Dolaskom na svijet najvećim dijelom smo voda. Okruženi smo vodom. Svakodnevno smo s njom u dodiru. A ipak, premalo smo je svjesni. Tek kad nakratko presahne slavina, postaje nam jasno što nam znači to nezamjenjivo prirodno tekuće blago. Čudotvornog nastajanja i postojanja ne bi bilo bez tajanstvene vode, što je s neba nesebično šalju kišni oblaci. Čuvajmo vodu, tone zamjenjivo bogatstvo s kojim nas je priroda obdarila.


( iz Predgovora )



***

Marija Beraković rođena je 1943. Gimnaziju prirodoslovnog smjera završila je u Đakovu, a diplomirala je 1969. na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radni vijek provela je baveći se hidrologijom, na nizu hidroloških i hidrološko-klimatoloških studija za različite projekte (hidroenergetske, kanalizaciju, vodoopskrbu, razne hidro tehničke objekte, odvodnjavanje, navodnjavanje, vodoprivredne osnove, studije utjecaja na okoliš. Strategiju vodnog gospodarstva Hrvatske).

Osim većeg broja stručnih i popularno stručnih članaka u časopisu "Hrvatska vodoprivreda", sama ili s koautorima sudjelovala je i na nizu stručnih i znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –