Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tonino Benacquista

Malavita

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Ursula Burger Oesch
  • 06/2015.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789532861204
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Što bi se dogodilo kada bi FBI u sklopu programa zaštite svjedoka obitelj Soprano smjestio u Normandiju? Ovo je premisa zabavnog i pitkog romana Tonina Benacquiste "Malavita" koji je Lucu Bessonu poslužio kao inspiracija za istoimeni film sa Robertom De Nirom i Michelle Pheiffer u glavnim ulogama.

Američka porodica nastanjuje se u mjestu Cholong-sur-Avre u Normandiji. Otac Fred piše knjigu o iskrcavanju saveznika, majka Maggie volontira u lokalnoj nevladinoj udruzi, kći Belle časno nosi svoje ime dok se bez sina Warrena ništa ne može obaviti. Problem je u tome što obitelj Blake nije onakva kakvom se predstavlja jer tata Fred nije pisac već bivši šef njujorškog mafijaškog klana.

Svaki član obitelji Blakeovih ima svoju svjetlu i mračnu stranu a prilagodba na novi život ne teče uvijek glatko. Fred pronalazi staru pisaću mašinu i odlučuje pisati memoare kako bi popunio prazninu koju osjeća nakon što je napustio stari život. Kad ne piše, omakne mu se da polomi ruke lokalnom vodoinstalateru. Maggie koja i sama pati zbog preseljenja, priprema sjajan roštilj za susjede ali i njoj se “dogodi” incident prilikom kojeg spaljuje lokalni dućan u kojem su je krivo pogledali. Belle – lijepa i pametna, s nekoliko dobro koordiniranih backhanda obračunava se s nekoliko napasnih mladića, dok Warren, kojeg su školski huligani odabrali za žrtvenog jarca, pronalazi način da im se osveti i pokrene unosan posao.

Obitelj prati i vjerni pas Malavita koji će u priči odigrati malu ali ključnu ulogu. Situacija se komplicira kad im mafija uđe u trag i pošalje 10 “vojnika” da ubiju Blakeove.

U ovom romanu, Benacquista koristi svoje iskustvo sina talijanskih imigranata kako bi se našalio na račun poimanja mafije, američke kulture i francuskog snobizma. "Malavita" je duhovito, simpatično štivo za čitanje s pregršt aluzija na filmove i serije o mafiji, od "Obitelji Soprano" do sjajnog filma "Dobri momci" koji je režirao Martin Scorsese – producent filmske adaptacije Benacquistinog romana.


***

Tonino Benacquista rođen je 1961. u Choisy-le-Roiu, malome mjestu u pariškom predgrađu. Odrasta u obitelji talijanskih doseljenika. Neko vrijeme studira književnost i film, da bi se nakon prekida studija snalazio obavljajući sitne poslove koji će mu poslužiti kao podloga za prve romane i krimiće. Bio je tako čuvar u spavaćim kolima (La Maldonne des sleepings), pizzatollo, hausmajstor za vješanje slika u galeriji suvremene umjetnosti (Trois carres rouges surfond noir) i nešto što autor duhovito naziva "mondeni parazit" (Les Morsures de l’aube).

Danas je Tonino Benacquista cijenjeni pisac romana, novela, kazališnih predstava i scenarija za stripove i filmove. Mnoga su mu djela doživjela filmske i stripovske adaptacije.

Za svoja djela nagrađen je s nekoliko važnih nagrada među kojima su i Grandprix de la litterature policiere (1992.) PrixMystere de la Critipue (1992.), Nagrada Trophee 813 za na bolji roman (1991. i 1992.), Cesar za najbolji scenarij i najbolju adaptaciju (2002.), Grand Prix RTL-Lire 2002., Prix Marguerite Puhl-Demange i Prix du f Art.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Malavita, film –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –