Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jan Guillou

Graditelji mostova

  • Nakladnik: Znanje
  • Prijevod: Sara Profeta
  • 05/2015.
  • 540 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533249254
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Graditelji mostova" prvi su roman u seriji Veliko stoljeće.

Nakon što im je more uzelo oca i strica, trojica dječaka iz zapadne Norveške – Lauritz, Oscar i Sverre – prisiljena su preuzeti brigu za svoju obitelj i otići u obližnji Bergen. Pukom slučajnošću pokaže se da su trojica malenih šegrta neuobičajeno nadarena te uz pomoć jednoga dobrotvornog društva dobivaju priliku školovati se za graditelje željeznica i mostova.

Mnogo godina kasnije, trojica ribarskih sinova s velikim uspjehom diplomiraju na Sveučilištu u Dresdenu i postaju inženjeri. Godina je 1901. i upravo je nastupilo tehnički najnaprednije stoljeće u dotadašnjoj povijesti čovječanstva. Trebaju se vratiti u Norvešku i pridonijeti najvećemu norveškom inženjerskom projektu ikada, izgradnji pruge između Osla i Bergena.

No ljubav je poremetila sve planove. Jedan od braće, nasamaren i posramljen, bježi u Njemačku Istočnu Afriku, gdje ga dopadne mukotrpan posao na izgradnji jedne od najvećih onodobnih željeznica, između Dar es Salaama i jezera Tanganjike.

Drugi također bježi radi ljubavi, ali u London.

Samo se najstariji brat Lauritz vraća u Norvešku vratiti dug za izuzetno obrazovanje koje im je pruženo i priključuje se izgradnji željeznice na Hardangerskoj visoravni.

Intrigantna sudbina trojice braće na samome početku stoljeća te njihova iznimna vjera u budućnost zasjenila je sve svjetske nepravde. Uz veliki napredak tehnike, smatraju oni, ratovi će biti iskorijenjeni. No, teško da su tada mogli naslutiti da je pred njima najdramatičnije i najkrvavije stoljeće u povijesti.

 

"Graditelji mostova" zapanjujuća su priča o prvim godinama 20. stoljeća i početku ere tehnološkog napretka, koju je naglo prekinulo izbijanje Prvog svjetskog rata… Napeta i poučna priča o tehnološkom i društvenom razvoju, koja ni u jednom trenutku ne postaje zamorna."

WDR4 "Bücher" (Njemačka)  


"Užase rata najlakše je dočarati ako prvo upoznamo likove u mirnodopsko vrijeme, kao što to čini Chimamanda Ngozi Adichie u romanu 'Polovica žutog Sunca' (Half of a Yellow Sun, 2006,). Jan Guillou također se uspješno služi tom metodom. Vrlo je zanimljiva i neobična činjenica da rat prikazuje iz njemačke perspektive. Zato se mora priznati da su 'Graditelji mostova' veoma uzbudljiv roman. Paralelne priče dobro se nadopunjuju, priča ne postaje zamorna nijednom u 540 stranica, a usput imamo priliku naučiti povijest."

Dagens Nyheter (Švedska)  


"Guillou je ovaj svoj projekt nazvao 'Veliko stoljeće'. Prvi dio pisan je jednako precizno i minuciozno kao što braća Lauritzen grade mostove. Radnja priče uzbudljiva je i privlačna. Guillou nije pisac koji u svojim romanima pokušava prodrijeti u bit čovjeka i svijeta. Više ga zanima prikazivanje nepoznate strane poznatih povijesnih događaja."

Aftonbladet (Švedska)  

 

***

Jan Guillou (1944., Stockholm) ugledni je švedski književnik, novinar i scenarist koji je od 1971. do danas objavio četrdesetak romana i mnoštvo djela publicističke tematike. Preveden je na više od dvadeset jezika, a prema nekoliko romana (trilogoja o templarskom ratniku Arnu, poluautobiografski roman Ondskan) snimljeni su filmovi. Dobitnik je mnoštva nagrada za svoj novinarski i spisateljski rad, između ostalog: Stora Journalistpriset (1984.), Bästa svenska kriminalroman (za najbolji švedski krimi-roman, 1988.), Årets författare (za švedskog pisca godine, 1998.), Årets bok (za knjigu godine – "Kraljevstvo na kraju puta" 2000.), a među novijima je Jan Myrdals stora pris – Leninpriset (za društveno angažiranu književnost Društva Jan Myrdal) koja će mu biti uručena u travnju 2014. 

Najpoznatiji je kao autor trilogije o templarskom ratniku Arnu ("Put u Jeruzalem", "Vitez templar" i "Kraljevstvo na kraju puta") te romana "Arnovo naslijeđe" koji se nadovezuje pričom o postanku švedskog kraljevstva. Iznimno su popularni i njegovi špijunski trileri o Carlu Hamiltonu. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –