Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zvonimir Čuljak

Znanje i epistemičko opravdanje : Uvod u epistemologiju

  • Nakladnik: Ibis grafika
  • 10/2015.
  • 346 str., meki uvez
  • ISBN 9789536927784
  • Cijena: 16.72 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Znanje i epistemičko opravdanje : Uvod u epistemologiju", autora Zvonimira Čuljka predstavlja značajno djelo s područja filozofije, jer se u njoj autor bavi jednom od središnjih i tradicionalnih filozofskih disciplina – epistemologijom, koja zauzima važno mjesto, ne samo unutar filozofije, nego i puno šire.

Knjiga se sastoji od pet glavnih dijelova: 1. Istinitost, vjerovanje i znanje; 2. Izvori, vrste i područja znanja; 3. Opravdanje i znanje; 4. Znanje i opravdano vjerovanje; 5. Mogućnost znanja; Svaki dio je dalje podijeljen na poglavlja. U njima autor obrađuje cjelokupnu problematiku spoznajne teorije iz najsuvremenije perspektive, vodeći računa o najznačajnijim teorijama i argumentima iz povijesti filozofije.

Osim što je u knjizi detaljno prikazao i obradio sve važne teorije i argumente druge polovice 20. stoljeća, u knjizi su zastupljeni i najnoviji argumenti u području epistemologije. Naročita pažnja posvećena je tipologiji opravdanja na inferencijsko (putem zaključivanja) i neinferencijsko (izravno na osnovi iskustva ili racionalne intuicije, odnosno putem pouzdanih procesa proizvodnje vjerovanja ili indikacije istinitosti) te relacijama između logičkih, probabilističkih i epistemičkih svojstava, uključujući i niz paradoksa koji proizlaze iz tih relacija.

Napisana na pristupačniji i jasniji način, ova knjiga postavlja nove standarde na području epistemologije, i stoga je prikladna ne samo profesionalnim filozofima i studentima filozofije, nego može poslužiti i psiholozima koji se bave nekim od oblika spoznajnih procesa, te ostalima koji se bave "kognitivnom znanošću".

Zvonimir Čuljak diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao u Centru za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu (Dubrovnik), a doktorirao na Sveučilištu u Augsburgu (SR Njemačka). Radi kao redoviti profesor na Odjelu za filozofiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Područja interesa su epistemologija, povijest i filozofija znanosti te metafizika. Sudjelovao je na više znanstveno-istraživačkih projekata. Objavio je tri autorske knjige "Nastanak Boškovićeve filozofije prostora i vremena" (Zagreb, 1993), "Hypothesen und Phaenomene" (Wurzburg, 1998), "Znanje i epistemičko opravdanje" (Ibis grafika, 2015) te dvije uredničke knjige, "Vjerovanje, opravdanje i znanje" (Zagreb, 2003) i "Spoznaja i interpretacija" (Zagreb, 2010).

 

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –