Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Selçuk Altun

Bizantski sultan

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Anđelko Vlašić
  • 10/2015.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789532666557
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Car Konstantin XI. Paleolog ubijen je 1453. u obrani Konstantinopola, no premda su Osmanlije nakon pobjede trijumfalno pronijeli gradom njegovo tijelo, neki su povjesničari smatrali kako je prava istina drugačija. Prema njima, Konstantin se ukrcao na posljednju đenovešku lađu koja je napuštala grad i ostatak života proveo skrivajući se u Italiji pod majčnim pezimenom Dragaš.

Više od pet stoljeća poslije trojica misterioznih muškaraca obraćaju se mladom profesoru koji se nakon studija u Americi vratio u Istanbul. Tvrde da pripadaju tajnom udruženju Nomo, čija je misija ispuniti posljednju Konstantinovu želju – a upravo on, kao idući bizantski car, ima mogućnost zauvijek promijeniti tijek povijesti. No tu čast prvo mora zaslužiti, a put do prijestolja pun je zagonetki i zamki. 

"Bizantski sultan" turskog pisca Selçuka Altuna uzbudljiva je kombinacija trilera i povijesnog romana. Ovaj hommage bizantskoj civilizaciji intrigantna je priča koja s lakoćom preskače stoljeća, a radnja je podjednako napeta bez obzira na to odvija li se u dalekoj prošlosti ili na ulicama suvremenog Istanbula.

**

Ova varijacija čestih povijesnih tema uistinu je osvježavajuća. Altun krasno uklapa detalje o Bizantu koji su manje poznati široj publici, a sve to začinja zdravom dozom humora. - Publishers Weekly

Ovaj roman pun je literarne mudrosti pisca, čiji se iznimni raspon referenci proteže od davnih autora do modernih kriminalističkih  romana, a ujedno je i putopis prožet iskrama poezije. - The Independent

Bizantski sultan prije svega je brižljivo ispričan misterij. Ono što čitatelje najviše intrigira ime je glavnog lika, koje se ne spominje do samoga kraja romana. Finale, u kojem se rješavaju mnoge zagonetke, vrijedan je kao i putovanje do njega. - NewPages.com

Selçuk Altun rodio se 1950. u Artvinu u Turskoj. Nakon što je završio srednju školu u Diyarbakıru i Samsunu, 1973. diplomirao  je na Odsjeku za menadžment Bosporskog sveučilišta u Istanbulu,  gdje je i magistrirao 1974. Dugo je radio u privatnom sektoru u bankarstvu i IT-industriji te je dvanaest godina bio član Upravnog odbora i pet godina direktor turske nakladničke kuće Yapı Kredi Yayınları.

Knjige: "Samoća dolazi putem kojim si se zaputio" (roman, 2001.), "Jedino si ti blizu kad ostanem daleko" (roman, 2002.), "Okus olova" (roman,  2003.), "Pjesme koje me majka nije naučila" (roman, 2005.), "Za knjigu" (knjiga eseja, 2006.), "Prije mnogo i mnogo godina" (roman, 2008.) i "Za knjigu 2" (knjiga eseja, 2010.). Njegova posljednja dva romana prevedena su na engleski jezik, a i sam se bavi prevođenjem.

Sav prihod od prodaje knjiga u Turskoj poklanja fondu za obrazovanje budućih književnika koji je osnovan na Bosporskom sveučilištu; prihod od prodaje knjiga u inozemstvu poklanja kvalitetnim književnim projektima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Selçuk Altun - Bizantski sultan –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –