Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sabine Lohf Regina Bestle-Koerfer Annemarie Stollenwerk

Dođi, igrajmo se vani! : Budimo aktivni u igri s djecom

  • Nakladnik: Harfa
  • 02/2014.
  • 96 str., meki uvez
  • ISBN 9789537351281
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kako djeca uče u prirodi

Priroda – prostor bez vrata i zidova. Mjesto prepuno svježega zraka, pokreta, boja, mirisa i brojnih otkrića za sva osjetila. U prirodi djeca mogu istraživati i učiti: o životinjama, biljkama, stablima, prirodnim fenomenima, o četirima elementima – zemlji, vodi, zraku i vatri. Ono što je pak posebno u kontaktu s prirodom je to da djeca u prirodi puno uče i o samima sebi jer su vani, na svježem zraku, uvijek aktivna. U tim aktivnostima rade pokrete tijelom koje je nemoguće izvesti u zatvorenim prostorima, vježbaju ravnotežu preskačući preko svega na što naiđu, penjući se na stabla i balansirajući po srušenim deblima.

Osjetilo dodira je "majka svih osjetila", u bliskom kontaktu sa zemljom, kamenjem, lišćem, životinjama itd. dobiva mnoštvo podražaja preko osjetljivih receptora u koži. A upravo to predstavlja jedno od temeljnih iskustava za učenje, jer svakoj moždanoj aktivnosti poimanja prethodi barem jedno iskustvo dodira. Učenje dodirom dovodi čovjeka do korijena svake spoznaje.

Ono što nam prolazi kroz ruke naš osjetilni organ – koža – šalje izravno u mozak; te se informacije obrađuju u moždanoj kori – što češće, to trajnije; i to vrijedi za svaki proces učenja. Iznimno brz razvoj djeteta predškolske dobi moguć je upravo zato što su sva dječja osjetila u toj dobi vrlo budna i u bilo koje doba spremna za akciju stjecanja iskustva. 

Da bi poticala sazrijevanje mozga, djeca moraju trenirati svoja osjetila. Zbog toga je boravak u prirodi najbolji je odabir za djecu predškolske i niže školske dobi.

Priroda je kompleksna i hrani sva osjetila: osjetilo dodira, ravnoteže, pokreta, vida, sluha, njuha i okusa). Ako ne bismo stimulirali osjetila kroz kontakt s vanjskim svijetom, ne bismo mogli razumjeti ni spoznati svijet oko sebe, a u konačnici ni logički zaključivati. 

Djeca predškolske dobi imaju urođeni dar mašte, dar magičnoga razmišljanja i doživljaja, što ih odvodi u svijet prepun prirodnih čuda, koja percipiraju preko osjetila te, poput prirodoznanaca, u svojoj znatiželji žele sve razumjeti. U tom smislu ova knjiga pokazuje put koji vodi do temeljnih načina učenja te se zalaže za živahno djetinjstvo, ispunjeno maštovitim, kreativnim i aktivnim osobama koje razmišljaju.

 

O knjizi i NTC - sustavu učenja

Izazovi vremena kao globalizacija i nagli dolazak elektronskog doba povlače za sobom razna pitanja: je li sustav obrazovanja, koji se nije mijenjao godinama, dorastao dobu u kojemu odrastaju djeca današnjice; je li sustav u mogućnosti u ovom vremenu ubrzanih promjena pratiti razvoj djece i dati im temeljna znanja kako bi ih osposobio za daljnji život i rad.

NTC-sustav učenja bavi se upravo tom problematikom i daje odgovore na pitanja i rješenja kako pomoći djeci da lakše usvoje znanja, jer usvajanje znanja nije nešto što u djeci neminovno treba buditi otpor. Nadalje, uz pomoć kojih metoda poticati razvoj djece kako bi ona oslobodila što više urođenih bioloških potencijala te kako poticati razvoj i odgoj djece da bi sutra postala čvrsti stupovi društva. 

NTC-sustav učenja je program koji se temelji na znanstvenim istraživanjima iz područja neurofiziologije koja govore da se kod djece u dobi do sedme godine života razvije čak 75 % neuronskih veza tzv. sinapsi izravno odgovornih za intelektualne sposobnosti djece. Svrha programa je rano poticanje kognitivnog razvoja kroz primjenu neurofiziologije u pedagogiji.

Program je usklađen s odgojno-obrazovnim programom i osmišljen je tako da u suštini ne oduzima ništa od dosadašnjeg programa, ali mu dodaje značajne elemente, dokazane kroz neurofiziološku znanost, koji utječu na razvoj sveukupnih potencijala.

Međutim, program nije usmjeren samo na odgojno-obrazovno područje. On ukazuje na činjenicu da su upravo roditelji najvažnije karike u odgojnom i razvojnom lancu djeteta i da oni svojim nesvjesnim pogreškama usporavaju razvoj i oslobađanje bioloških potencijala djeteta. Roditeljske pogreške najčešće se svode na zabranu korisnih aktivnost neminovnih za pravilan rast i razvoj djeteta kao što su skakanje, okretanje, trčanje, preskakanje; obavljaju za dijete razne svakodnevne aktivnosti koje usporavaju normalan razvojni tijek – hranjenje, odijevanje, vezanje vezica na cipelama ili mu zbog nekih "društvenih normi", pozivajući ga na pristojnost, brane aktivnosti koje potiču rast i razvoj.

Najvažnije je dakle da se dobro upoznamo s prirodom razvoja djece i saznamo odgovor na pitanja "zašto to djeca rade" pa nećemo pogriješiti. Upravo kroz NTC-sustav učenja pokušavamo osvijestiti roditeljima pogreške koje nesvjesno rade i zbog kojih usporavaju prirodan razvoj svoje djece.

Kroz NTC-sustav učenja upozoravamo na veliki problem današnje djece koja sve više vremena provode u zatvorenim prostorima uz televizor i igru na elektroničkim aparatima, što u velikoj mjeri šteti svim segmentima ra-zvoja djeteta i kao posljedicu ima razvojne smetnje. 

Kroz NTC-sustav učenja posebno osvještavamo važnost boravka djece u prirodi koja je najpogodnije mjesto za učenje kroz sva osjetila. Boravak i igra u prirodi važni su za djecu, jer ona najbolje uče kroz pokret, a pokret sam od sebe stimulira razvoj sinapsi, odnosno potiče kognitivni razvoj. Budući da aktivnosti opisane u ovoj knjizi tjeraju djecu van, u potragu za materijalima potrebnim za izradu igračaka a time i u boravak u prirodi, smatrao sam je važnom i uvrstio u biblioteku Pametnica.

Također, izrađujući ove igračke djeca svim osjetilima uče o godišnjim dobima i promjenama u prirodi, a sve to stimulirajući finu motoriku, akomodaciju, rotaciju i ravnotežu, što je sve povezano s ukupnim razvojem djeteta, pa čak i s njegovim govornim sposobnostima, koje su u ovoj knjizi dodatno stimulirane kroz pjesmice i zagonetke. 

Znajte da igrajući se na ovaj način s djetetom provodite korisno vrijeme, a ujedno potičete njegov zdravi razvoj. I na kraju, učite dijete da vodi brigu o zaštiti i očuvanju okoliša.

Zbog svega navedenog, smatram da ova knjiga znatno doprinosi osvješćivanju roditelja i predstavlja jasan putokaz svima koji žele bolje proći svojim dijelom puta s djecom, pomažući im da izbjegnu zamke koje ih čekaju u suvremenom načinu života.

Dr. Ranko Rajović

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –