Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Franco Moretti

Građanin : Između povijesti i književnosti

  • Nakladnik: Multimedijalni institut
  • 12/2015.
  • 190 str., meki uvez
  • ISBN 9789537372262
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Fulminozna studija Franca Morettija "Građanin – između povijesti i književnosti" ("The Bourgeois: Between History and Literature", Verso, 2015.) prati uspon i pad građanske kulture kroz razdoblje ranog kapitalizma i uzlaska buržoazije na poziciju vladajuće klase.

Analizom evropske umjetnosti 18. i 19. stoljeća, nadasve dominantne književne forme proze, Moretti izlučuje ključne riječi i stilske mehanizme u kojima su se sedimentirale osnovne karakteristike i kontradikcije habitusa građanina-buržuja. Od radišnog gospodara oličenog u Robinsonu Crusoeu, preko ozbiljne proze devetnaestog stoljeća, konzervativne hegemonije u viktorijanskoj engleskoj, nacionalnih malformacija na periferiji novonastajućeg kapitalističkog sistema, do radikalne samokritike buržoazije u ciklusu Ibsenovih drama, studija simptomatski pokazuje razloge historijskog zalaska građanske kulture.


Knjiga je podijeljena u 6. poglavlja (Uvod, 1. Radišni gospodar, 2. Ozbiljno stoljeće, 3. Magla, 4. "Nacionalne malformacije": preobražaj u poluperiferiji, 5. Ibsen i duh kapitalizma) i obuhvaća 12 autorskih araka, uz brojne ilustracije i kazalo imena. Engleski izvornik je objavljen 2013. kod izdavačke kuće „Verso“.



Franco Moretti (r. 1950. u Sondriju) talijansko-američki teoretičar književnosti marksističke provenijencije, proslavljen istraživačkim radom o povijesti romana kao "planetarne književne forme". Moretti je profesor komparativne književnosti na sveučilištu Stanford u kaliforniji, gdje je pokrenuo Centar za istraživanje romana i istraživački projekt Stanford Literary Lab koji koristi računalnu analizu korpusa anglofonih književnih tekstova kako bi produbio razumijevanje razvoja književnih formi, stilistike i tematike. Njegov recentan rad ističe se primjenom kvantitativnih metoda društvenih znanosti na područja analize koja su tradicionalno pripadala humanističkim znanostima.

Moretti je napisao sedam knjiga "Signs Taken for Wonders" (1983.), "The Way of the World" (1987.), "Modern Epic" (1995.), "Atlas of the European Novel", 1800–1900 (1998.), "Graphs, Maps, Trees: Abstract Models for a Literary History" (2005.), "Distant Reading" (2013.) i "Građanin - između povijest i književnosti" (2013.).

Stalni je suradnik časopisa New Left Review.

 

 Njegove knjige prevođene su na petnaest jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –