Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rebeka Bulat

BEBArije : Važnost poticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja od najranije dobi

  • Nakladnik: Harfa
  • 05/2014.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789537351298
  • Cijena: 17.92 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

** Knjiga sadrži 100 igara i aktivnosti utemeljenih na modernim saznanjima o ranom dječjem razvoju.

 

Uvodna riječ autorice:

Kroz rad s djecom s razvojnim poteškoćama i njihovim obiteljima prepoznala sam potrebu pružanja prikladnih razvojnih poticaja za svu djecu od najranije dobi. O ranoj intervenciji najviše slušamo u kontekstu djece s poteškoćama, gdje se već vrlo dobro zna da je pravovremena i prikladna reakcija nužna za stvaranje što boljih razvojnih ishoda. Međutim, za djecu urednog razvoja najmlađe dobi kod nas nedostaje kvalitetnih programa, iako novija znanstvena istraživanja pokazuju da mala djeca mogu puno više nego se donedavno mislilo.

Nakon što sam i sama postala majka, tražila sam načine, igre i prikladne podražaje kojima ću podržati razvoj svojega djeteta, ispuniti svakodnevicu zanimljivim sadržajima koji će ujedno poticati njegov kognitivni razvoj. Tako mi se javila ideja o osmišljavanju razvojno-poticajnih programa za bebe i malu djecu te njihove roditelje koji i sami žele pružiti bogato i poticajno iskustvo svojoj djeci uz istovremeno razvijanje ćvrste i sigurne povezanosti s djetetom. Dodatno educirana iz područja kliničke psihologije, obiteljske i sistemske psihoterapije te uz licencu instruktora za Baby Signs®, osmislila sam niz programa za bebe i malu djecu vođena vlastitim roditeljskim i profesionalnim iskustvom.

Rezultat jednog od osmišljenih programa su - BEBARije -, razvojne radionice za mame i bebe i istoimena knjiga koja je pred vama...

Rebeka Bulat

 

***

Budući da postoji velika potreba za istraživanjem utjecaja izostanka fizičke aktivnosti i rane stimulacije na ukupne sposobnosti djeteta te kolike posljedice taj izostanak može imati za daljnji djetetov razvoj, ovakav pionirski rad iz područja dječje psihologije od strateške je važnosti i stoga sam ga odlučio uvrstiti u biblioteku Pametnica.

Kako bi ukazala na moguće uzroke razvojnih smetnji i problema nastalih zbog nedostatka rane stimulacije, autorica se koristila opsežnom stručnom gradom i time ovoj monografiji, koja obuhvaća sve aspekte motoričkog, biološkog i kognitivnog funkcioniranja djeteta, dala dodatan značaj.

Danas je već posve jasno da je mozak organ za preživljavanje i da u interakciji s mozgom svi dijelovi našega tijela utječu na formiranje veza (sinapsi) između neuronskih stanica. Ranom stimulacijom kroz pokret, igru i druge slične aktivnosti formira se veliki broj sinapsi koje su izravno odgovorne za kognitivne sposobnosti djeteta. Iako je teško precizno odgovoriti koliku površinu kore velikog mozga zauzima koja sposobnost, neuroznanost nedvosmisleno upozorava da su aktivnosti kojima se stimuliraju fina motorika, vid, govor, sluh, igre gdje se održava ravnoteža i igre rotacije značajne za formiranje velikog broja sinapsi. Evidentno je da izostanak stimulacije određenih regija u mozgu od najranije dobi može negativno utjecati na kognitivne funkcije djeteta u budućnosti.

Ovo vrijedno djelo namijenjeno je psiholozima, pedagozima, pedijatrima, defektolozima i drugim stručnjacima koji se bave djecom, ali i budućim roditeljima i roditeljima male djece. Zbog toga, a i da bi što jasnije osvijestila važnost rane stimulacije za daljnji razvoj djeteta, autorica se čitateljima obraća jednostavnim jezikom. Ova knjiga ima zadatak biti putokaz roditeljima kako najpravilnije postupati sa svojim djetetom od najranije dobi i kako najviše moguće poticati kognitivni razvoji do treće godine njegova života kada je i razvoj moždanih funkcija najintenzivniji. Kroz ovo štivo roditelji će naučiti koje su korisne, a koje nekorisne ili štoviše štetne aktivnosti za njihovo dijete.

Dr. Ranko Rajović

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –