Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dina Bušić

Zadarski komorni orkestar : 30 godina udruge, 55 godina djelovanja

  • Nakladnik: Znanstvena knjižnica Zadar
  • 09/2015.
  • 196 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537256234
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U ovoj knjizi prikazana je povijest Zadarskog komornog orkestra, jedinog živog profesionalnog glazbenog tijela u Zadru danas. Edicija je priređena u povodu svečanosti obilježavanja 30. godišnjice osnutka Udruge Zadarski komorni orkestar i 55. godišnjice djelovanja ansambla. Monografija je podijeljena u četiri razdoblja,

Knjiga je podijeljena u pet dijelova: Pogled unatrag, Razdoblje Dešpalj (1961.-1962.), Razdoblje Vrbančić (1967.-1986.), Razdoblje Novak (1987.-2004.) i Razdoblje Repušić (2005.-). Kronološkim slijedom donosi priču o kulturi orkestralnog muziciranja koja se u gradu razvijala upravo djelovanjem Zadarskog komornog orkestra.

Službena povijest Zadarskog komornog orkestra počinje 1985. godine kada je osnivana istoimena udruga, a neslužbena je godina 1961., u kojoj je skladatelj i dirigent Pavle Dešpalj okupio glazbenike prvi put pod tim nazivom, na tada, također na njegovu inicijativu osnovanom festivalu, Muzičkim večerima u sv. Donatu. Osnutku Orkestra od 19. su stoljeća prethodile dekade amaterskog orkestralnog i komornog muziciranja unutar dvaju gradskih kazališta (Plemićko kazalište ili Teatro Nobile u 19. stoljeću, koje je u 20. stoljeću preimenovano u Narodno kazalište, i Novo kazalište ili Teatro Verdi), katedrale i Filharmonijskog društva koje s vremenom mijenja naziv u Gradsku filharmoniju.

Poput život bića, Zadarski komorni orkestar proživljavao je najrazličitije faze koje su u knjizi detaljno obrađene i dokumentirane kroz razdoblja nazvanih prema voditeljima orkestra: Pavle Dešpalj, Petar Vrbančić, Drago Novak i Ivan Repušić. Pod njihovim je vodstvom orkestar napredovao i nazadovao, borio se, padao i uspinjao. Danas je Zadarski komorni orkestar na vrhuncu djelovanja. To je profesionalni orkestar u kojem bukti želja za proširenjem, stalnim angažmanom glazbenika te za korištenjem adekvatnog gradskog koncertnog prostora.

Knjiga je opremljena brojim fotografijama koje daju dodatnu dokumentarnu vrijednost djelu kao i citatima aktera i protagonista koji su krojili povijest ansambla, te onima iz tiska. U dodatku su prvi put na jednom mjestu popisani svi glazbenici koji su sudjelovali u radu orkestra, voditelji i stalni članovi, solisti i dirigenti.

Više informacija: info@kuzd.hr

Dina Bušić rođena je 1979. u Zadru. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu 2004. godine. Prva radna iskustva stekla je pišući glazbene kritike za Jutarnji iist (2000 - 2003.), Vijenac i Zadarski list, te uređujući i pišući programe za Koncertni ured Zadar i HNK Zadar. Tijekom i nakon studija surađivala je s Hrvatskom radiotelevizijom kao autorica emisija i novinarka i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog kao autorica tekstova. Sedam godina radila je kao profesorica glazbene kulture. Usporedno s pedagoškim radom bavila se produkcijom koncerata i projekata klasične glazbe (Istra - Organom Histriae, Bjelovar - International Percussion Ensemble Week, Dubrovnik - Mušica Aeterna).

Koncerte Zadarskog komornog orkestra intenzivno prati još od srednjoškolskih dana, a radeći u glazbenoj produkciji Koncertnog ureda Zadar i HNK Zadar piše i uređuje programe za sve koncerte ansambla i producira sva njihova događanja. Danas, kao ravnateljica Koncertnog ureda Zadar koji je na sebe preuzeo sve poslove produkcije i promocije jedinog zadarskog živog profesionalnog glazbenog tijela, također pridonosi radu Zadarskog komornog orkestra.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –