Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Klinika Mayo : Alternativna medicina : Novi pristup primjeni najboljih prirodnih terapija i konvencionalne medicine

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • Urednik: Brent Bauer, Anđa Raič
  • Prijevod: Gordana Rajter
  • 01/2012.
  • V, 190 str., meki uvez
  • ISBN 9789531764674
  • Cijena: 25.08 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad je u pitanju naše zdravlje, mnogi su od nas odrasli sa stavom “popravi ga”. Ne brinemo se o njemu sve dok nešto ne pođe ukrivo – razvije se neka bolest – i tada odlazimo liječniku da to popravi. Takva su vremena u nestajanju. Kako se troškovi zdravstvene skrbi povećavaju, veća je i odgovornost svakoga od nas da budemo zdravi i spriječimo bolest.

U ovom okruženju svjedoci smo nagloga porasta interesa za područje komplementarne i alternativne medicine. Ljudi traže “prirodnije” ili “cjelovitije” načine za održavanje dobroga zdravlja – ne samo fizičkoga, već i mentalnoga i duhovnoga. U isto vrijeme, sve se veći broj načina liječenja, koji su se nekoć smatrali “rubnima”, polako uključuje u konvencionalnu medicinu.

Cilj ove knjige nije isključivo informirati o različitim proizvodima i njihovoj praktičnoj primjeni, već upozoriti na one koji su korisni i mogu pomoći u liječenju ili sprječavanju bolesti, te na one koji nisu korisni i koji bi čak mogli biti i opasni. Knjiga može pomoći u postavljanju temelja cjelovitom pristupu zdravlju i zdravome življenju (engl. wellness), međutim, pri donošenju odluka važno je uzeti u obzir i savjet liječnika.

U knjizi ćete naći najnovije informacije o tome što možete učiniti da neki od ovih načina liječenja za vas budu uspješni. Primjena integrativne medicine kombinacija je onoga najboljega što u zdravstvenoj skrbi nude komplementarni i konvencionalni načini liječenja u svrhu zadovoljenja potrebe svake pojedine osobe.

Evo nekoliko važnih činjenica koje trebate imati na umu dok čitate ove stranice. Neke se terapije jednostavno ne uklapaju u određene kategorije. Refleksologija bi se, naprimjer, mogla svrstati ili u poglavlje o različitim vrstama praktičnih terapija (engl. hands-on therapies) ili u poglavlje o energijskim terapijama – jer se sastoji od dijelova iz obaju poglavlja. Aromaterapija je drugi primjer. Neki je smatraju oblikom energetske medicine, dok ju drugi vide kao um–tijelo tehniku. Mi smo terapije smjestili u poglavlja za koja smatramo da su najprikladnija, no jasno nam je da mnoge od njih prelaze granice dotičnoga poglavlja.

Također je važno razumjeti da ono što se smatra alternativnim ili komplementarnim danas, već sutra može postati konvencionalnim. Osim toga, primjena određene terapije za liječenje jednoga stanja može biti prihvaćena praksa, ali njezina primjena za liječenje drugačijega stanja, ne mora. Radi se o načinu liječenja kiropraktikom. Postoje brojne studije koje podržavaju učinkovitost terapije kiropraktikom za liječenje bolova u križima. Međutim, primjenu kiropraktičkih tehnika u liječenju visokoga krvnog tlaka mnogi bi još uvijek smatrali alternativnom metodom, jer ne postoji dovoljno dokaza o njezinoj učinkovitosti.

Na kraju, nazivi i klasifikacije različitih terapija postajat će sve manje važnima. Ono što jest važno, jest pronalaženje najboljih dokazanih proizvoda i praksi koji se primjenjuju zajedno s konvencionalnom medicinom u svrhu poboljšanja zdravlja – uma, tijela i duha

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –