Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Oleg Pavlov

Ruska trilogija

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Fikret Cacan
  • 03/2016.
  • 432 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532666984
  • Cijena: 25.08 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Daleki predjeli SSSR-a s logorima, stepom, stražarskim tornje­vima zastrašujuće su mjesto za mladog novaka u ruskoj vojsci. Iako nije dugo izdržao u Karagandi kao zatvorski čuvar, Oleg Pavlov je na temelju vlastitog iskustva napisao trilogiju o životu ruskog vojnika u posljednjim desetljećima 20. stoljeća.

U "Državnoj bajci" progovara o sustavu u kojem čak i uzgoj krumpira može postati djelo zbog kojeg se naposljetku izgubi glava. "Matjušinov slučaj" prati mlađeg sina bezdušnog zapovjednika u pokušaju da se dokaže ocu prijavljujući se  u vojsku unatoč hendikepu. U "Karagandinskim devetinama, ili povijesti posljednjih dana" opisuje se mladi vojnik koji pred kraj službe dospijeva u lječilište i premda je zdrav, u konačnici jedva izvuče živu glavu. Kako su zaključili kritičari, dok se ne pročita "Ruska trilogija" Olega Pavlova, ne može se ni zamisliti koliko je ruska vojska krajem 20. stoljeća nisko pala.

 

"Jedna od najuzbudljivijih i najsnažnijih  knjiga koje su se pojavile u posljednje vrije­­me. Obvezno štivo za sve koje zani­­ma moderna  ruska literatura i suvremeni život u Rusiji."

Rossiyskaya Gazeta

 

"Romani Olega Pavlova evociraju apsurd­nost vojničkog života podsjećajući na Kvaku 22. Pavlovljev osjećaj za groteskno i njegov crni humor služe kao ravnoteža bolnom patosu koji prožima sva njegova djela."

The Review of Contemporary Fiction, Dalkey Archive Press  

 

"Njegova su djela kratka, no njihovu metaforičku važnost ne smije se podcijeniti. Stil mu je bridak, a riječi se ponekad čine kao jedine prave."

However Magazine  

 

"Pavlovljevi staccato zapisi uspijevaju stvo­riti svijet toliko sličan našem stvarnom životu."

Izvestiya  

 

"U opisu ruskog naroda Pavlov je pošten do srži, a ne štedi ni sebe."

Private Correspondent

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Oleg Pavlov - Ruska trilogija –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –