Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Hrvatska i Turska : Povijesno-kulturni pregled

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Nakladnik: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
  • Urednik: Katica Jurčević, Ozana Ramljak, Zlatko Hasanbegović
  • 03/2016.
  • 136 str., meki uvez
  • ISBN 9789537963422
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

* Suizdanje Srednje Europe i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar

"Na tragu odnosa između dviju prijateljskih zemalja, Hrvatske i Turske, i njihove isprepletene povijesti koja može poslužiti oblikovanju zajedničkih kulturnih, gospodarskih i političkih ciljeva u budućnosti, nastala je zamisao o potrebi objavljivanja zbornika koji bi prikazao neke od ključnih trenutaka koji su ostavili dubok trag u svemu što je odredilo oba moderna nacionalna sjećanja", ističu u predgovoru urednici ove knjige, u kojoj su objavljeni tekstovi istaknutih hrvatskih povjesničara i drugih znanstvenika o povijesti hrvatsko-turskih/osmanskih odnosa u prošlosti, napose o odnosima Dubrovnika i Osmanskog Carstva, kao i o osmanskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini na hrvatskim prostorima te o današnjim književnim i kulturnim vezama između Hrvatske i Turske.

 

Današnja suradnja Republike Hrvatske i Republike Turske temelji se na deset bilateralnih sporazuma kojima je regulirana suradnja na polju stipendiranja znanstvenika i studenata, promicanja razvoja i zaštite zajedničke kulturne baštine, suradnje na polju izvedbenih i drugih umjetnosti, kao i poticanja brojnih drugih aktivnosti.

Bliska suradnja dviju država pridonijela je osnutku i djelovanju Katedre za turkologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, čiji su profesori svojim radom podigli ugled Katedre na međunarodnu razinu. Hrvatsko-turska znanstvena i kulturna suradnja u najnovije je vrijeme rezultirala projektom digitalizacije vrijednih orijentalnih djela koja svjedoče o zajedničkoj kulturnoj prošlosti dviju zemalja.

Četiri udruge hrvatsko-turskog prijateljstva u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu neprestano potiču razvoj prijateljskih hrvatsko-turskih odnosa organiziranjem književnih, publicističkih, znanstveno-istraživačkih, likovnih, glazbenih, filmskih i drugih kulturnih manifestacija.

 

Zbornik predstavlja doprinos populariziranju rezultata znanstvenih istraživanja o navedenoj problematici. Čitatelji će upoznati bogatstvo hrvatsko-turskih odnosa u prošlosti, kao i osmanskog nasljeđa u hrvatskim krajevima, ali i suvremene odnose na polju književnosti.

(iz sažetka)

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –