Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
M. D. Waters

Arhetip

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Duška Gerić Koren
  • 05/2016.
  • 352 str., meki uvez
  • ISBN 9789533038957
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Distopijski roman "Arhetip" M. D. Waters istražuje budućnost u zemlji podijeljenoj građanskim ratom, u kojoj su društvene vrijednosti izokrenute naglavačke, a plodne žene postale rijetkost.

Nakon proživljene nesreće glavna junakinja Emma pati od amnezije. Dok se oporavlja u bolnici predstavljaju joj šarmantnoga Declana Burkea – moćna i zavodljiva muškarca – kao muža. Njezini snovi proturječe svim njegovim pričama, a flešbekovi je podsjećaju na mjesta i događaje kojih se mutno sjeća poput strahota rata, logora za odgoj žena, ljubavi prema drugom muškarcu… Potiskujući te snove tijekom dana, Emma dopušta Declanu da je oblikuje u sretno udanu ženu i počinje se zaljubljivati u njega. Kada Emma nakon dužega oporavka napokon napusti bolnicu, postupno otkriva da je istina o njezinom nekadašnjem životu posve drukčija od one u koju su je nastojali uvjeriti njezin liječnik i Declan. Nakon što se u Emminu životu pojavi Noah, njezin protivnik iz snova, zid koji je dijelio stvarnost i snovitost počinje se urušavati.

Atmosfera Arhetipa pomalo je orvelijanska, a neke kritičare podsjetila je na prozu Margaret Atwood. Holografska tekstura priče u ovome napetom akcijskom futurističkom trileru čini ovaj roman zanimljivim ljubiteljima različitih žanrova – znanstvene fantastike, ljubavnog romana, akcijskog i kriminalističkog.

M. D. Waters američka je autorica znanstvenofantastičnih romana koji su hvaljeni od kritike i iznimno popularni kod publike. Futuristički distopijski roman "Arhetip" (2013.) bio je u užem izboru za kritičarsku nagradu časopisa RT (Romantic Times), a nakon toga uslijedili su i uspješni nastavak "Prototype" (2014.) i prednastavak "Antitype" (2014.). Neki su recenzenti, hvaleći stil autoričinih futurističkih trilera, posegnuli za usporedbom s kanadskom spisateljicom Margaret Atwood. M. D. Waters živi s obitelji u Marylandu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –