Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Giorgio Fontana

Smrt sretnog čovjeka

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Ira Martinović
  • 05/2016.
  • 260 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591279
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Smrt sretnog čovjeka" tematizira borbu pojedinca i sustava i bavi se tzv. Olovnim godinama, vremenom političkih previranja i turbulencija u Italiji, vremenom političkog terorizma, straha i nesigurnosti. Glavni protagonist je Giacomo Colnaghi, 35-godišnji istražni sudac na čelu ekipe boraca protiv terorizma. To je čovjek opsesivno posvećen borbi protiv kriminala, ali koji se ne ograničava samo na otkrivanje, privođenje i kažnjavanje počinitelja, već ga zanima i motivacija kriminalaca, u ovome slučaju političkih terorista.

Giorgio Fontana u romanu sučeljava ljude s različitih strana zakona, te s istom mjerom uvjerljivosti oslikava čovjeka u službi pravde i zakona i ljude koji terorističkim postupcima nastoje ostvariti politički motivirane ciljeve. Kombinirajući više fabularnih linija autor donosi prikaz istrage ubojstva jednoga demokršćanskog političara, životnu svakodnevicu suca koji provodi istragu a zbog koje trpi njegov obiteljski život, te životnu priču njegova oca, idealista koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu boreći se protiv talijanskih fašista.

Sučelivši talijansku bližu i dalju prošlost Giorgio Fontana ukazuje na traume koje su u tamošnjem društvu prisutne i danas i ispisuje važan roman posvećen odnosu pravde, istine i zakona - pojmova koji, nažalost, nerijetko nisu kompatibilni.

Giorgio Fontana rođen je 1981. u Saronnu, u Italiji. Poznati je talijanski novinar i pisac koji je dosad objavio dvije knjige novinskih reportaža, eseja i članaka te četiri vrlo uspješna, na brojne jezike prevedena i različitim nagradama ovjenčana romana. Kao novinar angažiran je u promicanju ljudskih prava i građanskih sloboda. Posebno je osjetljiv na socijalna pitanja i probleme slobode govora, te surađuje s brojnim uglednim tiskanim i elektroničkim medijima. Uz pozornost koju pridaje stilistici i izričaju, Giorgio Fontana u književnosti ustrajava na njegovanju etičke dimenzije i građanske savjesti. Objavljeni romani su mu: "Buoni propositi per l’anno nuovo" (2007.), "Novalis" (2008.), "Per legge superiore" (2011.) i "Smrt sretnog čovjeka" (2014.) koji je ovjenčan uglednim talijanskim književnim nagradama Campiello i Loria, a dosad je preveden na sedam jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Smrt sretnog čovjeka - Giorgio Fontana –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –