Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ófeigur Sigurđsson

Pripovijest o Jónu

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Sunčana Slamnig
  • 09/2016.
  • 216 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533039428
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Pastor Jón Steingrímsson jedna je od najznačajnijih osoba u islandskoj povijesti, takozvani „vatreni svećenik“, koji je živio u 18. stoljeću, u vrijeme velike erupcije vulkana Katle. U ovoj jedinstvenoj pripovijesti upoznajemo se s njime kao mladim čovjekom i pratimo početak novog doba na Islandu.

U jesen 1755. Jón kreće iz Skagafjorðura na jug, u Mýrdalur. Osumnjičen za ubojstvo bivšeg muža Þórunn, žene koju je nakon toga oženio, napušta Reynistaðirski samostan. Ali život na jugu nije ugodan: Katla riga dim i vatru, Mýrdalur je pokriven pepelom, a loš glas prati Jóna kamo god pošao. Sa svojim se bratom i suradnikom smješta u pećinu kod Reynirove obale i priprema za ženin dolazak. U pećini se Jón bori sa svojim morama, beznađem i strahom razmišljajući o ljubavi, Bogu i obnovi Islanda. Obrada zemlje i pisanje pisama Þórunn spas su za njegov duh i tijelo. Ali kad se pojavljuje kraljev namjesnik, Jón je prisiljen suočiti se sa svojom prošlošću.

Riječ je o knjizi islandskoga književnika Ófeigura Sigurðssona u kojoj glavni lik potaknut mračnom atmosferom vulkanskoga djelovanja i vlastitih moralnih nedoumica propituje vječna pitanja o vjeri, ljubavi i životu. Autor je za "Pripovijest o Jónu" dobio nagradu Europske unije za književnost 2011. godine.

 
Iz strane kritike:

Osamnaesto stoljeće erumpira u punom sjaju s pepelom i žarom u Pripovijesti o Jónu Ófeigura Sigurðssona. To je prikaz događaja koji su oblikovali i otvrdnuli Jóna Steingrímssona, vatrenog svećenika, tri desetljeća prije nego što se borio s užarenom lavom pokraj rijeke Skaftá. - Bergsteinn Sigurðsson / Fréttablaðið

Razmišljanja i opisi u ovim poglavljima znaju biti izvanredno lijepi, kao opis potresa 11. rujna 1755. koji se bez svake sumnje može smatrati jednim od najvećih ovogodišnjih dostignuća u islandskoj književnosti. Ali nije užitak čitati samo ta poglavlja. Ova izvrsno smišljena cjelina ne čini samo odlično djelo, nego nam također ukazuje na zamisli i smjerove koji su značajni i za naš današnji život. U isto vrijeme podsjeća nas na prirodu, darežljivu i okrutnu. - Gauti Kristmannsson / Víðsjá

Pjesnik i prozaik Ófeigur Sigurðsson ro­đen je u Reykjavíku 1975. godine. Do sada je objavio šest zbirki pjesama i dva roma­na. Osim pisanja, Ófeigur se okušao i u brojnim drugim zanimanjima: radio je kao noćni čuvar u hotelu, svoju fizičku snagu jačao je radeći na dokovima, a svoj um stu­dirajući na Odsjeku za filozofiju Sveučilišta na Islandu, gdje je 2007. godine stekao di­plomu sa završnim radom o tabuu i transgresiji u tekstovima Georgesa Bataillea. Ófeigur je predvodnik pjesničkog pokreta mladih autora, koji su u posljednje vrije­me znatno utjecali na promjenu forme u suvremenoj islandskoj poeziji. Također je preveo nekoliko književnih djela i pisao za radio o piscima poput Louis-Ferdinanda Célinea i Michela Houellebecqa. Za knjigu "Pripovijest o Jónu" autor je dobio nagradu Eu­ropske unije za književnost 2011. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Ófeigur Sigurðsson - Europea u Dvorištu - Zagreb, 26.10.2016. –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –