Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Želimir Koščević

Teme i motivi hrvatske fotografije

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 10/2016.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789533341200
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Danas više nikomu ne pada na pamet da tzv. dokumentarnost Atgetovih fotografija smatra mjerilom vrijednosti. Ma koliko se kritika fotografije čvrsto držala nekih svojih interpretacijskih načela koja gotovo u pravilu opisuju ono što se na slici vidi, malo tko bi fotografiju Miljenka Horvata povezao s poetikom protokonceptualne skupine Gorgona, Franju Pommera s ozračjem bidermajera u Hrvatskoj, Tošu Dabca s Metro-Goldwin-Mayerom ili Mije Vesovića s duhom šezdeset osme.

Tu se negdje i krije ključ razumijevanja fotografske slike koju medij proizvodi analognim ili digitalnim automatizmom, bez veze s konceptualizmom, bidermajerom, filmskom industrijom ili šezdeset osmom, odnosno s mnogo širim kontekstom od onog što ga medij može pružiti. Ovdje se dakle napušta “kužniˮ medij, koji već ozbiljno prijeti zagađenju opće vizualne kulture, a prije negoli se krug dioramskog iluzionizma zatvori, valja preispitati koordinate koje ga određuju. Cilj je ove knjige i njezine opsežne bibliografije da promišljanje o statusu fotografske slike danas obogate još jednim ekološkim prilogom.

Želimir Koščević, prof., diplomirani je povjesničar umjetnosti i etnolog rođen u Zagrebu. Niz godina bio je upravitelj Galerije Studentskog Centra u Zagrebu, a od 1980. do 2004. viši kustos i muzejski savjetnik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Sada je programski savjetnik Foto Galerije Lang u Samoboru. U dva navrata (1975–1980. i 1989–1997) predavao je Muzeologiju kao honorarni predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1996. do 2002. bio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a u dva mandata. Redovni je član strukovnih grupacija IKT, ICOM/CIMAM, AICA i član Europskog društva za povijest fotografije.

Prof. Koščević objavio je više od 600 studija, kritika i članaka u zemlji i inozemstvu te petnaest knjiga i monografija o modernoj i suvremenoj umjetnosti, kao i o fotografiji. Autor je ili ko-autor brojnih izložaba i izložbenih projekata u zemlji i inozemstvu. Nagrađen je godišnjom nagradom grada Samobora 2010. i nagradom SFERA za životno djelo i promociju znanstvene fantastike 2012.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –