Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Chigozie Obioma

Ribari

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 10/2016.
  • 336 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591439
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ovo nije priča o obitelji nigerijskih ribara, već nešto puno intrigantnije. Ribarenje je nestašluk četvorice braće u koji se upuste kad ostanu sami s majkom zbog očeva premještaja na novi posao u drugi, udaljeni grad. Njihov dječački san da budu ribari obilježit će proročanstvo mjesnog beskućnika i luđaka – proročanstvo koje će iz temelja promijeniti njihove živote. Jednom kad se radnja pokrene događaji se strelovito smjenjuju...

Chigozie Obioma u svom je prvijencu taknuo perom u nježnu strukturu odrastanja ispisujući iskrenu, nezaboravnu storiju o obitelji, bratskoj solidarnosti i ljubavi, o nedosanjanim snovima, ali i o osveti i tankoj granici između života i smrti. Granici čija krhkost dolazi naročito do izražaja kad se pred njom nađe mlada, uzavrela krv.

Tragična i mistična istovremeno, ova je priča obojana koloritom afričke svakodnevnice i zorno nam jezikom, tkaninama i mirisima dočarava Nigeriju i njezine ljude. Ovaj je debitantski roman osvojio nagradu Oppenheimer, brojna priznanja, aklamacije kritičara i s punim je pravom ušao u finalni izbor nagrade Man Booker 2015.

Ako niste pročitali Ribare, mislim da ste propustili nešto jako važno, jer upravo bi ovo fiktivno djelo moglo iz temelja promijeniti vaše poimanje života. Ljudska mašta treba priču poput ove da bi povukla sve konce povijesti, utjecaja i važnosti. - Evans Ufeli, Connect Nigeria

Chigozie Obioma (1986., Akure) rođen je u Nigeriji, a živio je na Cipru i u Turskoj. Danas živi u Americi gdje radi kao profesor književnosti i kreativnog pisanja na Sveučilištu u Nebraski. Dobitnik je nagrade Hopwood za fikciju i poeziju, a njegova su djela objavljivana u Virginia Quarterly Reviewu i Transitionu. Za svoj roman "Ribari" dobio je nagradu Oppenheimer i bio je finalist nagrade Man Booker, prve nagrade Centra za fikciju te prve nagrade Edinburškog festivala.

New York Times Sunday Book Review uvrstio je roman "Ribari" u urednikov izbor, American Library Association ga je proglasio jednim od pet najboljih romana proljeća 2015. godine, Publishers Weekly knjigom tjedna, a Kirkus Review’s uvrstio ga je na listu “10 Novels to Lose Yourself In”.

Napisao je i kratke priče "Fishermen" (2011.) i "The Great Convert" (2014.), esej "Audacity of Prose" (2015.) te zbirku pjesama "The Road To the Country" (2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Ribari - Chigozie Obioma –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –