Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karl Ove Knausgård

Moja borba : Treća knjiga

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 11/2016.
  • 368 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533320335
  • Cijena: 159.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Četveročlana obitelj – majka, otac i dva sina – preseljava se na južnu obalu Norveške, u novu kuću u tek izgrađenu naselju. Rane su sedamdesete i obiteljska se putanja čini uzlaznom: budućnost bi mogla biti obećavajuća.

Bolnim, ponekad samokažnjavajućim detaljima, Karl Ove Knausgaard oslikava svijet prepoznatljiv svakome tko se može prisjetiti intenziteta dječačkih iskustava, svijet u kojem djeca i odrasli vode paralelne živote koji se gotovo nikad ne susreću.

"Moja borba, knjiga treća" najprustovskiji je dio u heksalogu i donosi nam mučna ali i čarobna Knausgaardova slikovita sjećanja na djetinjstvo i izranjajuću samosvijest, i istražuje višeslojnu prirodu vremena, pamćenja i postojanja.

 

***


Ovaj serijal već na pola puta počinje izgledati kao remek-djelo ranog 21. stoljeća.

Kirkus Reviews


Karl Ove Knausgaard najveća je norveška književna zvijezda od Ibsena.

New statesman


Ne mogu prestati, želim prestati, ne mogu prestati, još samo jedna stranica, tad krećem kuhati večeru, još samo jedna stranica.

Västerbottens-Kuriren (Švedska)


Moja borba stvarno je originalno i trajno i veliko književno djelo.

The New York Times Book Review


Čitatelj je odavno fasciniran tom nezamjenjivom ispovijedi djeteta prošlog stoljeća odakle izviru iskrenost namjera i talent pravog pisca.

Le Figaro

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac "Ute av verden" (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman, "En tid for alt" (2004.), osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća. Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog "Moja borba" (Min Kamp) i u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodaje se u preko pola milijuna primjeraka.

Za "Moju borbu, prva knjiga" dobio je prestižnu norvešku Nagradu Brage, a serijal je već preveden na 23 jezika te izaziva polemike gdje god se pojavi. Za mnoge kritičare Knausgårdova "Moja borba" najznačajnije je djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –