Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bojana Schubert

U suton kajkavskoga književnog jezika : Povijesnosociolingvistička analiza jezika Ivana Krizmanića

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 11/2016.
  • 264 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537963507
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Na temelju višegodišnjega istraživanja književne kajkavštine u 19. st. autorica donosi povijesno- sociolingvističku analizu jezika Ivana Krizmanića (1766.-1852.), jednoga od posljednjih korisnika književne kajkavštine. Njegovo jezično djelovanje svjedoči o silini i uskovitlanosti kulturno-jezičnih i političkih dogadaja u civilnoj Hrvatskoj za ilirskoga pokreta te o njihovu utjecaju na jezični identitet pojedinca.

Autorica je oformila višedimenzionalan teorijski okvir istraživanja kojemu su u središtu lingvistika, povijest i sociologija te prikazala okolnosti u kojima kajkavski književni jezik nestaje s hrvatske lingvističke karte sredinom 19. stoljeća.

Knjiga će biti dobrodošlo štivo kako stručnjacima različitih profila, tako i - riječima same autorice - svim “kajkavoljupcima i kajkavoznalcima” te onima koji se žele upoznati s bogatim kajkavskim kulturno-jezičnim stvaralaštvom u 19. stoljeću.

Bojana Schubert rođena je u Čakovcu 1984. godine. Diplomirala je 2007. godine na Filozof-skom fakultetu Sveučilišta u Zadru diplomskim radom Jezik i djelo Mladena Kerstnera, a 2014. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom "Jezik Ivana Krizmanića (povijesno-sociolingvisticka analiza)".

Od 2008. godine zaposlena je u Zavodu za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, gdje sudjeluje u radu na dijalektološkom i leksikografskom projektu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –