Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lidija Dimkovska

Rezervni život

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Borislav Pavlovski
  • 11/2016.
  • 488 str., meki uvez
  • ISBN 9789533039633
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon "Skrivene kamere" (obj. 2004.) "Rezervni život" (2012.) je drugi roman Lidije Dimkovske, po riječima Goce Smilevskog (a sudeći i po uglednim međunarodnim nagradama) nesumnjivo najsnažnijeg kreativnog glasa među makedonskim piscima novije generacije.

Glavne junakinje Srebra i Zlata, blizanke rođene sa spojenim glavama, tragaju za smislom u životu obilježenom teškom fizičkom deformacijom, u obiteljskom i društvenom okruženju ispunjenom otuđenošću, drugošću i (ne)prihvaćanjem. Osobna drama koja se odvija u razdoblju između 1984. i 2012. između Skoplja i Londona oslikana je na pozadini dramatičnih povijesnih zbivanja te nadilazeći individualnu dimenziju doseže razinu kolektivnog sjećanja i povijesti.

S obiljem neobičnih, često bizarnih zapleta, sa psihološkim analizama, specifičnim pogledom na ljubav, stvarnost i vrijeme u kojem živimo, roman "Rezervni život" je osobna, politička i povijesna priča za koju je autorica nagrađena Nagradom Društva pisaca Makedonije (2012.) i Nagradom Europske unije za književnost (2013.).

Lidija Dimkovska je rođena 1971. u Skopju. Makedonska je pjesnikinja, prozna spisateljica i prevoditeljica rumunjske i slovenske književnosti na makedonski jezik. Diplomirala je Opću i komparativnu književnost na Filološkom fakultetu u Skopju, a doktorirala je na temi iz rumunjske književnosti na Fakultetu u Bukureštu. Živi u Ljubljani. Objavila je šest pjesničkih zbirki, tri romana, jedan američki dnevnik i zbirku kratkih priča. Književni časopis The Americam Poetry Review posvetio joj je naslovnicu i posebni dodatak. Romani "Skrivena kamera" i "Rezervni život" su dobili nagradu Društva pisaca Makedonije za najbolje prozne knjige, a "Rezervni život" i Nagradu Europske unije za književnost. Roman "Non-Oui" je bio nominiran za Nagradu Društva pisaca Makedonije za najbolju proznu knjigu za 2017. i Međunarodnu nagradu Balkanika.

Izbor od pet priča iz zbirke "Kako smo napustili Karla Liebknechta" dobile su specijalno priznanje za kulturno nasljeđe na natječaju za najbolju europsku priču među dobitnicima EU nagrade za književnost. Dobitnica je njemačke nagrade za poeziju Hubert Burda, rumunjskih pjesničkih nagrada Tudor Arghezi i Poesis, Europske nagrade za poeziju Petru Kurdu u Vršcu, slovenske nagrade Čaša besmrtnosti – Velenjica te albansko-makedonske nagrade Naim Frasheri. Za svoju poeziju bila je nominirana za njemačku nagradu Brücke Berlin, za američku The Best Translated Book Award i poljsku nagradu Europski pjesnik slobode. Njezine pjesme i proza su prevedeni na više od dvadeset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –