Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Svetlana Žuchová

Slike iz života M.

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Sanja Milićević Armada
  • 12/2016.
  • 156 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591552
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Slike iz života M." vrsta je dnevničkoga zapisa – radi se o crticama iz Marisijina svakodnevnoga života koje su isprepletene sjećanjima na majku i majčinu smrt. Protagonistica Marisia medicinska je sestra i možda baš zbog toga umije tako elokventno i razborito objasniti sve oko sebe, a zasigurno zbog toga ima i specifičan odnos spram smrti te ga pojmovno jasno razdvaja od umiranja. S umiranjem se nekako i nosi, prihvaća ga kao proces koji traje, dok se sa smrću teško suočava i miri te zazire od njezine konačnosti.

Kratkim rečenicama i strujom svijesti polako se i u potpunosti otkriva osobnost glavne junakinje koja traga za mirom, stabilnosti, zrelosti i srećom. Proza Svetlane Žuchove topla je, jednostavna, razborita i blaga ali dovoljno hrabra i dojmljiva u propitivanju delikatnih ljudskih stanja, a pored osnovnih motiva, ona u romanu tematizira i obiteljske veze, umješno ih nijansirajući i raščlanjujući do najsitnijih detalja.

Ovaj kratki roman sjajno vođene priče i slojevito okarakterizirane glavne junakinje s kojom se čitatelj s lakoćom identificira te hrabar motivski odabir samo su potvrda autoričinog majstorstva, a to svakako dokazuje i nagrada Europske unije za književnost.

Svetlana Žuchová (1976.) slovačka je spisateljica i prevoditeljica. Studirala je psihologiju u Beču i medicinu u Bratislavi te živjela u Pragu. Danas živi u Münchenu gdje radi kao psihijatrica. Dvaput je pobijedila na slovačkome književnome natječaju Poviedka. Njezina prva zbirka kratkih priča "Dulce de Leche" objavljena je 2003. godine i osvojila je nagradu Ivan Krasko, a nakon toga objavila je tri romana: "Yesim" (2006.)," Zlodeji a svedkovia" (2011.), i "Slike iz života M." (2013.). Sva su tri romana bili finalisti za nagradu Anasoft Litera, najprestižniju slovačku književnu nagradu, a potonji je 2015. godine osvojio nagradu Europske unije za književnost. Svetlana Žuchová također prevodi s njemačkog i engleskog jezika, između ostaloga radove Michela Fabera, Sarah Kane, Sophie Kinselle i Sabine Thiesler.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –