Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Teresa Salema

Nimrodov luk

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 12/2016.
  • 208 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591545
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Nimrodov luk" neobična je priča o odsutnosti, koja počinje na svadbi na kojoj se stric Raul sprema održati govor koji od njega očekuje njegova obitelj, a razvija se kroz nagađanja, pripovijedanja i sjećanja mnogih likova. Al se teško nosi sa sjećanjima, a njegova kći Sascha želi ih skupiti, doraditi i objaviti na internetu. Samartan kreće u posjet majci, slažući putem slagalicu osobne i obiteljske povijesti… Svi ti likovi razmišljaju o zagonetnoj Mireni, koja se vrti u središtu ove strastvene priče.

Naslov Salemina romana, radnja koja je isprepletena elementima mitskoga, upućuje na biblijski lik, na babilonskoga kralja koji je naumio sagraditi kulu i koji će, prema proročanstvu, dati ruku svoje kćeri samo onome tko uspije napeti slavni Nimrodov luk. Osnovni motiv u ovom romanu motiv je paravana i virenja iza njega, a sam roman u svojem središtu propituje upravo skrivanje. Čini se da, poput Nimroda, i Salema postavlja pred čitatelja zadatak, jer ga uvlači u priču o Mireni te on sam mora slagati djeliće raspršene naracije.

Teresa Salema (1947., Lisabon) portugalska je autorica koja piše kratke priče i romane. Studirala je na Sveučilištu u Berlinu i doktorirala na Lisabonskom sveučilištu, gdje predaje Teoriju i povijest kulture. Osim mnogih eseja iz svoga područja, Teresa je objavila pet romana, između kojih: "Educação e Memória de André Maria S." (Odgoj i sjećanje Andréa Marie S., 1982.) za koji je dobila nagradu za prozno djelo Portugalskog društva pisaca, "O lugar ausente" (Odsutno mjesto, 1991.), "Benamonte" (1997.), nagrađen PEN-ovom nagradom za roman te "Nimrodov luk" (2009.). Mnoge su joj priče objavljene u raznim antologijama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –