Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ulf Stark

Diktator

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Ilustracije: Linda Bondestam
  • 04/2017.
  • 38 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533550411
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tko se treba bojati diktatora? Svatko.
Tko treba tješiti diktatora? Svatko.
Tko treba slaviti diktatora? Svatko.
No kad si mališan diktator,
možeš na kraju ostati sam.
Jer nikome ne možeš narediti
da ti bude prijatelj.

Diktatori su ljudi koji žele misliti, govoriti i pisati samo ja, ja, ja. Smatraju kako je težak posao neprekidno odlučivati kada će sunce zaći, a mjesec izaći. Diktatori ne moraju biti ljubazni. Oh, o mnogočemu treba razmišljati kada se prihvatiš te teške i odgovorne zadaće i postaneš diktator.

Diktatori mogu biti djeca suviše popustljivih roditelja, mogu biti umjetnici ili nekadašnji vladari Sovjetskog saveza. No u konačnici svi su oni jako usamljeni.

Ulf Stark priču o malom diktatoru oblikuje s mnogo humora i osjećaja. U suradnji s mladom finskom ilustatoricom Lindom Bondestam stvorio je posve novu iskru genijalnosti u svojoj slikovnici "Diktator".

Ulf Stark (1944. - 2017.) jedan je od najpoznatijih suvremenih švedskih pisaca. Napisao je preko 30 knjiga koje su prevedene na 25 jezika. Autor je brojnih slikovnica i romana za mlade, a  nekoliko svojih knjiga adaptirao je za film. Dobitnik je velikog broja prestižnih nagrada, počevši od nagrade najvećeg švedskog izdavača Bonniera koju je 1984. dobio za knjigu "Luđaci i bezveznjaci" kojom se proslavio, a potom je uslijedila najuglednija švedska književna nagrada August Prize, zatim Deutsche Jugendliteraturpreis, Astrid Lindgren Prize, Emmy za originalni scenarij za jednu dansku TV seriju i mnoge druge.

U svemu što piše Ulf Stark s radosnim nedostatkom poštovanja miješa visoko s niskim, obično s impresivnim, tragično s komičnim. Kao što je jednom zgodom sam rekao, u svakoj knjizi mora biti i malo tuge, kako bi se bolje vidjela radost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –