Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Franjo Nagulov

Zimsko računanje vremena

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 04/2017.
  • 92 str., meki uvez
  • ISBN 9789533341460
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Učinivši korak dalje u svom poetskom izrazu, inzistirajući još više na narativnim elementima koji se prepliću s pjesničkim, Franjo Nagulov i "Zimsko računanje vremena" na rubu su proznog i poetskog. Otklon od vlastitog iskustva i pozicije pjesnika događa se kroz figuru žene, dekonstrukcijski shvaćenu kao sâmo pisanje, za razliku od tipičnog razumijevanja žene kao inspiracije ili muze.

Nagulov je dopustio “svim svojim ženama” da progovore kroz zbirku i poigraju se jezikom te tako dovedu u pitanje njegovu ulogu. Odnosi žene, pjesnika i vremena promatrani su iz perspektive zimskog računanja, drugim riječima, onoga što je upitno, a ujedno čini standard. Na taj se način suptilnom, ponegdje i eksplicitnom autoironijom Nagulov u ovoj zbirci sasvim ozbiljno i sâm igra jezikom.

Franjo Nagulov rođen je 1983. u Vinkovcima gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Osijeku, na Filozofskom fakultetu, završava studij knjižničarstva te hrvatskoga jezika i književnosti. U književnost ulazi 2005. godine osvajanjem nagrade za mlade autore na Pjesničkim susretima u Drenovcima. Uz navedenu, dobitnikom je niza nagrada poput one Kvirinovih susreta u Sisku, Jutra poezije u Zagrebu, Dana Josipa i Ivana Kozarca u Vinkovcima ili Dana hrvatskih književnih kritičara u Đakovu.

Autor je triju romana, jedanaest zbirki poezije te književno-teorijske studije o pjesništvu Branka Maleša. Zastupljen je u nizu antologija te je prevođen na engleski, njemački i slovenski jezik. Objavljivao je i u više emisija Trećega programa Hrvatskoga radija te u nizu relevantnih književnih i književno-kritičkih časopisa.

Član je uredničkoga kolegija časopisa za književnu kritiku Stav. Autor je scenarija za film Adam redatelja Marija Šuline, cjelovečernji igrani film snimljen 2019. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –