Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jadranka Kosor

Dan nakon jučer : Tekstovi s bloga i kolumne 2015. – 2017.

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 05/2017.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789533550305
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi Jadranke Kosor "Dan nakon jučer" okupljeni su na jednome mjestu njezini čitani tekstovi s bloga i kolumne pisane za slovenski "Dnevnik" u razdoblju od 2015. do 2017. godine. Autorica u svojim tekstovima daje dnevnopolitičke komentare hrvatske unutarnje i vanjske politike. Bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske ozbiljno secira našu i svjetsku političku svakodnevicu, baveći se različitim temama – od brzopotezne promjene Vlade RH, preko prava žena (u politici), sjećanja na poginule branitelje i žrtvu Vukovara do aktualnoga problema izbjeglištva i hrvatsko-slovenskih odnosa.

Tekstovi su pisani britko, sadržajno i zanimljivo, a mogu poslužiti kao svojevrsni dokument vremena u kojemu su nastajali. J. Kosor svojim komentarima bliže i dalje prošlosti tvori mozaik u kojem brojne osobe iz političkoga života i (povijesni) događaji postaju plastičniji, odnosno jasniji. Iako je autorica, koja je u politici od 1995. godine, bila i na osobnoj razini svjedokom svega što „visoka politika“ nosi – susreta s brojnim državnicima, političkih prijateljstava, ali i izbacivanja iz stranke – u ovom djelu nema tračeva, osvetničkih i podrugljivih riječi, nego samo povremene (auto)ironije i promišljanja što bi i kakvo bi bavljenje politikom zapravo trebalo biti.

Na kraju krajeva, ova je knjiga, kako kaže Jadranka Kosor u Predgovoru, i konačna potvrda da se i sama autorica politike neće moći trajno osloboditi, kao ni brojni političari prije nje.  


„Ovo je, vjerojatno i sažetak moguće ocjene o značenju ove knjige; u njoj je, u različitim verzijama, na djelu i politička autobiografija i kritika političkoga djelovanja, i osobnost ženskoga rukopisa i obuhvatnost ideologijskoga diskursa, konačno: i pogled iza scene (dan samo izabranima i  odabranima) i pogled iz zadnjega reda okupljene gomile (dan svima koji bi da gledaju). Sve je to prošla – i u tekstovima do riječi dovela – upravo autorica ove knjige.“ - Žarko Puhovski (iz Pogovora)

Jadranka Kosor rođena je u Pakracu 1953. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Do kraja 1995. radila je kao novinarka na Hrvatskom radiju. Dobitnica je nagrade "Zlatno pero" HND-a i nagrade za životno djelo "Ivan Šibl" HRT-a. Od izbora 1995. do kraja 2015. aktivna u politici. Bila je zastupnica u Hrvatskome saboru, potpredsjednica Sabora, ministrica i potpredsjednica Vlade, a od 6. srpnja 2009. do kraja 2011. i predsjednica Vlade. Za mandata Vlade J. Kosor deblokirani su i završeni pregovori za EU. Jadranka Kosor potpisala je Pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u Europsku uniju 9. prosinca 2011.

Autorica je dobitnica nagrade Europske zajednice za humanitarni rad, nagrade "Europski krug" Hrvatskog europskog doma i nagrade "Dr. Elemer Hantos" Zaklade za srednju Europu. Mnoge udruge iz Domovinskog rata proglasile su je počasnom članicom, a nekoliko gradova počasnom građankom. Primila je i nekoliko odlikovanja te Povelju Republike Hrvatske. Objavila je četiri knjige.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –