Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Judith Butler

Neizvjesni život : Moć žalovanja i nasilja

  • Nakladnik: Centar za ženske studije
  • Nakladnik: Fakultet političkih znanosti
  • Prijevod: Brina Tus
  • 05/2017.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9789536955558
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Objavljivanje prijevoda knjige Judith Butler "Neizvjesni život: Moć žalovanja i nasilja", premda u ključu linearnog vremena pristiže kasno u hrvatski izdavački prostor, naime gotovo trinaest godina nakon njezina pojavljivanja, čini se pravovremenim kako zbog njezine političke aktualnosti tako i zbog etičkoga poziva na nužnost promišljanja globalne političke zajednice kao ljudske zajednice. Radi se o pozivu koji se ne da previdjeti ni odgoditi jer prolomi suvremenog nasilja silovitom proizvodnjom ljudske patnje i pustoši na globalnoj razini zazivaju žurne odgovore na ontološka pitanja smisla ljudskog bivanja.

I to tamo gdje su odgovori posve stiješnjeni, u pregibu neodlučivog oko suočavanja s ranjivošću ljudskih života u njihovim višestrukim pojavnostima i činovima opstojnosti i (ne)življenja. Tako, gotovo na rubu mislivog, u trenutku kada se aporije života i smrti zbog nasilnih političkih činova, intervencija i diskurzivnih praksi napinju do krajnjih granica, nagoviješta se mogući etičko-politički obrat teorije u pristupu suvremenosti.

Iz pogovora Biljane Kašić

Judith Butler (1956.), jedna od najutjecajnijih suvremenih filozofkinja i teoretičarki, feministkinja i aktivistica za ljudska prava te Maxine Elliot profesorica na Odsjeku za retoriku i komparativnu književnost na Sveučilištu Kalifornija, Berkeley.

Autorica je sljedećih knjiga: "Subjects of Desire: Hegelian Reflections in Twentieth-Century France" (1987.), "Nevolje s rodom: Feminizam i subverzija identiteta" (1990.), "Bodies That Matter: On the Discursive Limits of “Sex” (1993.), "The Psychic Life of Power: Theories of Subjection" (1997.), "Excitable Speech" (1997.), "Antigone’s Claim: Kinship Between Life and Death" (2000.), "Neizvjesni život: Moć žalovanja i nasilja" (2004.), "Raščinjavanje roda" (2004.), "Who Sings the Nation-State?: Language, Politics, Belonging" (s Gayatri Spivak, 2008.), "Frames of War: When Is Life Grievable?" (2009.), "Is Critique Secular?" (s Talalom Asadom, Wendy Brown i Sabom Mahmood, 2009.), "Sois Mon Corps" (s Catherine Malabou, 2011.), "Parting Ways: Jewishness and the Critique of Zionism" (2012.), "Dispossessions: The Performative in the Political" (s Athenom Athanasiou, 2013.), "Senses of the Subject" (2015.), "Notes Toward a Performative Theory of Assembly" (2015.).

Primila je brojne nagrade i priznanja, među ostalima Nagradu Andrew Mellon za akademski doprinos u humanistici, Nagradu Adorno za doprinos feminističkoj filozofiji i Nagradu Brudner Sveučilišta Yale za životno djelo na području lezbijskih i gej studija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –