Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nada Topić

Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 04/2017.
  • 256 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533550411
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga Nade Topić "Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja" istražuje doprinos splitske Knjižare Morpurgo stvaranju i razvoju kulturnoga života u Splitu i Dalmaciji. Istraživački rezultati, prikupljeni različitim metodama, a prije svega studijom slučaja, izneseni su pregledno i jasno te strukturirani kao zanimljiva priča potkrijepljena brojnim minucioznim istraživanjima. Izniman su doprinos ovoga istraživanja raznorodni arhivski i drugi temeljito istraženi izvori, znalački obrađeni i analizirani pojedinačno i u odnosu jedni na druge, što je naposljetku pridonijelo stvaranju cjelovite slike poslovanja Knjižare Morpurgo iz svih aspekata, ali i utjecaja povijesnih prilika na to poslovanje te svojevrstan povratan utjecaj koji je Knjižara Morpurgo zbog svoje društvene, kulturne i političke važnosti imala na onodoban društveni život Splita i Dalmacije, pa i ukupan hrvatski kulturni prostor.

Svojom temom, koja uspješno popunjava veliku prazninu u povijesti hrvatskoga knjižarstva i nakladništva, bogatom arhivskom građom te jasnim i znanstveno utemeljenim pristupom povijesti kulture čitanja knjiga, Nada Topić uspješno je odgovorila na niz do sada neodgovorenih pitanja koja će poslužiti kao temelj za ispisivanje cjelokupne povijesti knjižarstva u Hrvatskoj. 

Nada Topić rođena je u Splitu 1977. godine. Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na Sveučilištu u Zadru stekla je zvanje magistre knjižničarstva, a 2015. godine na istom sveučilištu doktorirala je na poslijediplomskom doktorskom studiju Društvo znanja i prijenos informacija. U 2016. godini stekla je stručno zvanje više knjižničarke. Autorica je više stručnih i znanstvenih radova iz područja knjižničarstva, povijesti knjige i čitanja te je izlagala na međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim skupovima.

Objavila je zbirke pjesama "Svetac u trajektnoj luci" (2005.), "Meteorologija tijela" (2015.), "Bezbroj i druge jednine" (2017.), "Otac" (2019.), "Sestra" (2020.), slikovnicu za djecu "Kako se rodila roda (2008.), zbirku kratkih priča "Male stvari" (2016.), znanstvenu monografiju "Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja" (Naklada Ljevak, 2017.) te roman "Morpho amathonte" (V.B.Z., 2020.). Tekstovi su joj objavljivani i izvođeni na Trećem programu Hrvatskog radija, u časopisima (Zarez, Fantom slobode, Poezija, Tema, Sarajevske sveske, Mogućnosti...), u zbornicima i na internetskim portalima. Suradnica je lokalnog mjesečnika Solinska kronika. Predsjednica je Društva knjižničara u Splitu od 2017. godine te članica međunarodnog udruženja Society for the history of autorship, reading and publishing (SHARP) i Hrvatske udruge školskih knjižničara (HUŠK). Živi i radi u Solinu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –