Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sylwia Chutnik

Džepni atlas žena

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Emilio Nuić
  • 08/2017.
  • 232 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591774
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Džepni atlas žena" nagrađivani je prvijenac Sylwije Chutnik u kojemu autorica portretira četvero predstavnika različitih skupina ljudi. Tezgarice, Vezistice, Lažnjače i Princezice nosivi su kvartet romana koji pršti originalnošću i na ironičan način dočarava sliku suvremenoga poljskoga društva i svu kompleksnost odnosa unutar njega.

Marica, Maria, Marijan i Maruša – sve redom izvedenice Bogorodičina imena – pripadnici su različitih generacija i različitih socijalnih statusa, a svi su međusobno povezani stanari jedne zgrade u radničkoj četvrti Varšave. Zašto Marica gura prazna dječja kolica, zašto je Maria odlučila sjesti i čekati smrt, što Marijana koči da ostvari vezu sa ženom i zašto Maruša, tek djevojčica, u sebi nosi toliko gnjeva i bunta? Sve su to pitanja o koja se čitatelj sapliće dešifrirajući cijeli niz povijesnih, socijalnih i religijskih dogmi, koje su tri junakinje i jednog junaka s društvenog ruba učinili usamljenicima bez perspektive.

Sva četiri poglavlja "Džepnog atlasa žena" prožeta su kolokvijalnim jezikom, prkosom, nebrojenim bizarnostima i crnohumornom notom. Riječ je provokativnoj, feminizmom prožetoj literaturi koja propituje brojne tabuizirane teme i poigrava se ustaljenim načinom razmišljanja o ljudima s margine, koja istovremeno rastužuje i nasmijava.

 

„Gust jezik, bogata naracija, mašta i odvažnost – to su glavne odlike romana Sylwije Chutnik. Ni najmanje me ne bi začudilo da za ovaj prvijenac primi brojne nagrade i priznanja.“
Marcin Wilk, Dziennik Polski

„Džepni atlas žena poigrava se našim shemama pomoću kojih prosuđujemo ljude. Poučava suosjećanju, potkopava pojam norme, govori o uvježbavanju za određene uloge. Međutim, prije svega pripovijeda – i to krajnje vješto, uzbudljivo i zanimljivo – suvremene velegradske legende, uvrnute romantične basne u kojima se osjeća duh Maleńczukovih pjesama i miris zapuštenih dvorišta. Chutnikova je izvrsna promatračica sa smislom za humor razvijenog jezičkog senzibiliteta – zahvaljujući svemu navedenom ovaj debitantski roman pun je pogodak.“
Agnieszka Wolny-Hamkało, Polityka

„Iznimno uspješan prvijenac. Sylwia Chutnik ima savršen sluh, osjećaj za grotesku i smisao za humor. Primjećuje i one najsitnije detalje.”
Kazimiera Szczuka, Wysokie Obcasy

„Sylwia Chutnik stvorila je četiri zabavna, neuobičajena i jezično vrsna portreta. Tuga je ovdje prikrivena gorkom ironijom i humorom, posebice zato što se autorica usredotočila ne samo na pojedinačne priče četiriju žena, nego i zato što je pokazala da takvih kao što su one u Poljskoj vjerojatno ima na tisuće. Chutnikova, usprkos tomu što se usredotočila na temu društvene marginalizacije žena, nije napisala pseudofeministički manifest pun gnjeva. Kreirala je živopisne, zabavne priče koje se čitaju brzo i s lakoćom, ali nakon čitanja u čitatelju ostavljaju svojevrstan nemir. Sve te Marice, Marije, Maruše i Marijani predstavljaju današnju Poljsku.”
Grzegorz Sępniak, independent.pl

Sylwia Chutnik (r. 1979., Varšava) poljska je spisateljica, novinarka, aktivistica i humanitarka. Diplomirala je kulturne i rodne studije na Varšavskom sveučilištu. Predsjednica je Fundacije MaMa koja brine o položaju i zaštiti majki u Poljskoj. Potpisuje četiri romana te vodič po Varšavi Warszawa kobiet, a također je uključena u mnoge antologije aktivističke proze.

Njezin debitantski roman Džepni atlas žena (2008.) osvojio je prestižnu nagradu „Polityka Passport“, a bio je u užem izboru i za nagradu „Nike“. Nakon uspješnog debitantskog romana napisala je još i Dzidzia (2009.), Cwaniary (2012.) te Jolanta (2015.). Međunarodna organizacija Ashoka dodijelila joj je 2009. godine „Nagradu Ashoka“, svojevrsnog Nobela za socijalni rad, za njezino posredovanje u izgradnji civilnog društva. Pobjednica je natječaja „Žena Varšave“ 2007. te natječaja „Wawactive“ 2008.

Kritika je ističe kao jedan od najjačih mlađih glasova poljske književne scene, a za koji se tvrdi da je prepoznatljivost stekao kroz socijalno angažirane teme. Njezin britki jezik, otvoren i krajnje kritičan pristup tematici te naglašen aktivistički i eksperimentalni diskurs kojima skreće pažnju na bitne probleme unutar poljskog društva s pravom su je smjestili u krug nezaobilaznih i nagrađenih autora. Prevedena je na nekoliko važnih europskih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –