Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kent Haruf

Naše duše u noći

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Ivana Ostojčić
  • 08/2017.
  • 184 str., meki uvez
  • ISBN 9789533550435
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kao i Harufovi prethodni romani, i njegov posljednji, posthumno objavljen roman "Naše duše u noći" smješten je u istočni Colorado, u izmišljeni gradić Holt, konzervativan i religiozan, gdje svatko svakoga poznaje, koji su promatrači izvana skloni otpisati kao uskogrudan i nazadan. No Holt je nastanjen uglavnom radišnim, pristojnim, čestitim i nepretencioznim ljudima. Toj kategoriji pripadaju i glavni junaci Harufova romana – sedamdesetogodišnjakinja Addie Moore i njezin vršnjak Louis Waters.

Jedne svibanjske večeri Addie odlazi u posjet Louisu i na njegovo zaprepaštenje predlaže mu da ponekad spava s njom, bez seksa, zbog potrebe za ljudskom bliskošću – da leže jedno uz drugo u mraku i naprosto razgovaraju.

Pisati o svakodnevnom životu teška je zadaća. Potrebna je hrabrost da bi se pokušalo prikazati živote toliko obične da nisu čak ni osobito nesretni. Stoga se sreća – ne seksualno zadovoljenje, ne ispunjenje poslovnih ambicija, ne ekstaza, niti blaženstvo, nego svakodnevna sreća – praktički više ne pojavljuje u književnosti. To je možda zato što joj ne vjerujemo, što je smatramo sentimentalnošću, zamjenjujući autentičan osjećaj lažnim. Da bi zvučao istinito, i najskromniji oblik ispunjenja i zadovoljstva mora biti opisan sa sviješću o ljudskoj manjkavosti i okrutnosti i mogućnosti bolesti, propasti i smrti. Jedna kriva, lažna riječ može sve učiniti nevjerodostojnim i lažnim. Ne čini mi se da u ovom romanu Kenta Harufa postoji ijedna lažna riječ. – Ursula K. Le Guin

Elegičan, sjetan i empatičan… trijumfalan završetak izvanrednog književnog opusa. – The New York Times

Posve očaravajuće… Svedeno na elementarnu čistoću izraza... tako blaga, pomno dotjerana proza… poput blagoslova koje nismo imali pravo očekivati. – The Washington Post

Kent Haruf rođen je 1943. u gradiću Pueblo, u Coloradu, mjestu radnje svih njegovih romana. Prvi roman, "The Tide That Binds" (1984), dobitnik je književne nagrade Whiting Award, potom je 1990. uslijedio roman "Where You Once Belonged", a 1999. "Plainsong", koji je osvojio nekoliko značajnih američkih književnih nagrada, postavši i finalist nagrade National Book Award. Nakon toga Haruf je objavio još tri romana: "Eventide" (2004), "Benediction" (2013) i "Our Souls at Night" (2015). Godine 2009. Kent Haruf je dobio prestižnu književnu nagradu Dos Pasos Prize for Literature, a 2012. Wallace Stegner Award. Haruf je umro u studenom 2014., a roman "Naše duše u noći" (Our Souls at Night) objavljen je posthumno, u svibnju 2015.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –