Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jens Lapidus

Stockholm delete

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Luka Miličević
  • 09/2017.
  • 448 str., meki uvez
  • ISBN 9789533049762
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon što se za vrijeme oluje u jednoj od elitnih vila na sjevernom dijelu otoka Värmdö oglasi alarm, na teren biva upućen djelatnik zaštitarske tvrtke. Odmah po dolasku do odredišta zaštitar shvati da nije riječ o lažnoj uzbuni i da se u vili dogodila provala. No to nije sve: unutra pronalazi tijelo brutalno ubijenog muškarca. Nešto kasnije, nedaleko od mjesta ubojstva, pronađen je i automobil u kojem je u nesvijesti ležao teško ranjeni mladić, koji vrlo brzo postaje glavni osumnjičenik za ubojstvo. Njegovo ime je Benjamin Emanuelsson, a Emelie u tajnosti prihvaća njegov zahtjev da mu bude privatna braniteljica kao osumnjičenome za teško ubojstvo unatoč tome što njezina odvjetnička tvrtka svojim zaposlenicima strogo zabranjuje takvu praksu.

U međuvremenu, ispostavlja se da je Benjamin sin jednog od Teddyjevih starih „znanaca“. Pomažući Emelie na slučaju, Teddy nehotično biva prisiljen suočiti se s nekim grijesima iz svoje prošlosti, pri čemu oboje bivaju uvučeni u zamršenu mrežu stockholmskoga podzemlja…

Novi roman švedskog autora Jensa Lapidusa, "Stockholm delete", ima mnogo toga zajedničkog s njegovim prethodnim romanom, "VIP soba", iako formalno nije riječ o njegovu nastavku. Ponajviše se to odnosi na glavne likove: Emelie Jansson, mladu i sposobnu pravnicu zaposlenu u jednoj od najuglednijih švedskih odvjetničkih tvrtki, i Teddyja, bivšeg kriminalca koji se nakon odsluženja zatvorske kazne trudi živjeti s prave strane zakona.

"Stockholm delete" nije običan kriminalistički roman, priča je to o ljudima koji se trude zaboraviti svoju prošlost i izbrisati sve ono breme negativnih stvari koje vuku za sobom, kao i o nepredvidljivom svijetu što jednostavno gazi jedne, dok istodobno drugima otvara nevjerojatne prilike.

Jens Lapidus (1974.) švedski je odvjetnik kaznenog prava i pisac. Kao autor, najpoznatiji je po Stockholmskoj trilogiji koja uključuje romane "Laka lova", "Nemoj zajebat" i "Život na visokoj nozi". Uz to, objavio je i grafički roman Gang War 145 i novelu "Mama Tried". Kao stručnjak za kazneno pravo radi u jednom od najuglednijih švedskih odvjetničkih ureda. I sam je branio neke od najozloglašenijih švedskih kriminalaca, a u trilogiji otvoreno i hrabro prikazuje kriminalni milje Stockholma u maniri kultnog pisca krimića Jamesa Ellroya – iz perspektive loših momaka, šefova mafije i kriminalaca, ali i naizgled uspješnih pojedinaca i moćnika. Svi su oni dio jednog izopačenog paralelnog državnog sustava u kojem djeluju zločinačke skupine infiltrirane u legalan poslovni svijet.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –