Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mario Katić

Smrt u dalmatinskom zaleđu : Mirila od rituala do teatra

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 09/2017.
  • 280 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533551302
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Mirila su praksa obilježavanja mjesta odmaranja s pokojnikom na mjestu određenu od zajednice i za to prije korištenu, na putu od pokojnikove kuće do groblja.

Autor Mario Katić nakon višegodišnjega terenskog i arhivskog istraživanja na prostoru zaobalnoga dijela primorske Hrvatske te uz osnovnu metodologiju rada – multilokalnu etnografiju – proširuje dosadašnja istraživanja koja su se fokusirala samo na religijsko-simboličkom značenju mirila tražeći davno izgubljeno značenje ove prakse.

Mirila su i dio puno širih praksi obilježavanja mjesta odmaranja s pokojnikom, ona su i nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske, turistička atrakcija, izvedbena umjetnost i mjesto sjećanja. Promjenom životne svakodnevice, pojavom turizma, djelovanjem nekoliko pojedinaca mirila su od gotovo nestale religijsko-simboličke prakse postala nematerijalna kulturna baština i turistička atrakcija južnoga Velebita.

Promjenom životne svakodnevice i institucionaliziranjem smrti mirila su u Bukovici i nekim dijelovima Zagore postala mjesta tjelesnoga društvenog sjećanja. Služeći kao inspiracija Josipu Zankiju, mirila su postala i izvedbena umjetnost. Autor u knjizi "Smrt u dalmatinskom zaleđu" razmatra i širi, europski kontekst praksi obilježavanja mjesta odmaranja s pokojnikom u kojem pokazuje nesumnjivo postojanje dviju razina ovih praksi. Prva je mjesto odmaranja i obilježavanja mjesta odmaranja, praksa koja je zabilježena u gotovo cijeloj Europi. Druga je oblik regionalnih specifičnosti kao što su mirila, karsikko, offerkast, cairns i križ-drvo.


Knjiga proširuje i produbljuje područja kulturnoantropološkoga istraživanja inovativnim metodama na polju teorije i metodologije, usavršava terminologiju, otvara nove uvide u proces primjene metodologije u praksi, no ipak ostavlja prostora za daljnja promišljanja i istraživanja. Na kraju čitatelj ne samo da zna više o mirilima nego i o sebi samome. - prof. dr. Andrej Pleterski

Ova će monografija biti vrlo zanimljiva ne samo istraživačima na polju humanistike i društvenih znanosti u Hrvatskoj i u cijeloj Europi nego također i profesionalcima na polju turizma i obrazovanja te široj javnosti koju zanima nacionalna i lokalna baština. - doc. dr. Katja Hrobat Virloget

Autor je i u metodologiji primijenio raznovrsnost etnološke i kulturnoantropološke metode, kao što su intervju (strukturirani i polustrukturirani), promatranje sa sudjelovanjem, studije slučaja i multilokalnu etnografiju. - prof. dr. sc. Jadranka Grbić Jakopović

Mario Katić zaposlen je na Odjelu za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Istraživački je fokusiran na antropologiju smrti, antropologiju hodočašća, urbanu antropologiju, folkloristiku i metodologiju. Terenska istraživanja provodi na području Dalmacije, Bosne i Hercegovine te Irske.

Do sada je bio suurednik više znanstvenih monografija od kojih su najvažnije: "Pilgrimage, Politics and Place-making in Eastern Europe: Crossing the Borders" (Routledge, 2014.), "Pilgrimage and Sacred Places in Southeast Europe: History, Religious Tourism and Contemporary Trends" (Lit Verlag, 2014.), te "Military Pilgrimage and Battlefield Tourism: Commemorating the Dead" (Routledge, 2017.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –