Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jerzy Pilch

K pijanom anđelu

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Emilio Nuić
  • 09/2017.
  • 220 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591811
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon osamnaest neuspjelih pokušaja liječenja od ovisnosti o alkoholu i nakon što ga dvije žene ostave, književniku J.-u i liječnik kaže da je neizlječiv i beznadno uhvaćen u vrtlog opetovanih pijanstava. Njegovi se deliriji ciklički smjenjuju s boravcima u rehabilitacijskoj ustanovi, a čim napusti odjel on posrne, ode u gostionicu K pijanom anđelu i njegova borba počinje iznova.

U toj borbi nije sam; na odjelu za liječenje od ovisnosti svi pacijenti trebaju pisati dnevnik svojih osjećaja i događaja iz života, pa tako J. prati i zapisuje sudbine svojih “suboraca” – Don Juana Ziobra, Najtraženijeg Terorista na Svijetu, Kralja Šećera, Udarnika i Kraljice Kenta – a sve s ciljem da ispripovjedi univerzalnu, ali i individualnu priču o prokletstvu alkoholizma.

Zbog Pilchova maestralna izričaja, ovaj roman nije samo priča o ljudskim usponima, padovima i stvaralačkoj krizi, već intelektualno nadmoćna proza bogatoga jezika prepunog dosjetki, ironijskih stilizacija i književnih referenci. Isprepletenost tragičnih, komičnih i bizarnih elemenata Pilcha potvrđuje kao vrsnog prozaika kojemu ne manjka britkog humora kao ni neobuzdane inteligencije. Uz opću humanu poruku o zlu ovisnosti, ovaj roman je i sugestivna, oštra kritika društvene stvarnosti koja slama pojedinca dok uporno pokušava izaći iz začaranog kruga besmisla, nepravde i alijenacije, što ga u konačnici i baca u ralje jedne od najraširenijih ovisnosti današnjice.

Jerzy Pilch (r. Wisla, 1952.) jedan je od najznačajnijih suvremenih poljskih književnika. Radio je i kao novinar i dramaturg. Dobitnik je važnih nagrada, a kritičari ga uspoređuju s Witoldom Gombrowiczem, Milanom Kunderom i Bohumilom Hrabalom. Diplomirao je poljsku filologiju na Sveučilištu u Krakowu, a nakon toga radio kao novinar te vrlo brzo bio prepoznat kao autor izvrsnih kolumni u tjednom časopisu Tygodnik Powszenchny. Njegov prvijenac bio je roman Wyznania twórcy pokątnej literatury erotycznej (1988.) za koji je dobio nagradu “Kościelski”, nakon kojeg je uslijedio Spis cudzołożnic. Proza podróżna (1993.) po kojemu je snimljen film.

Ostala njegova djela su romani "Rozpacz z powodu utraty furmanki" (1994.), "Inne rozkosze" (1995.), "Monolog z lisiej jamy" (1996.), "Tezy o głupocie, piciu i umieraniu" (1997.), "Tysiąc spokojnych miast" (1997.), "Opowieści wigilijne" (2000.), "K pijanom anđelu" (2000.), "Upadek człowieka pod Dworcem Centralnym" (2002.), "Miasto utrapienia" (2004.), "Narty Ojca Świętego" (2004.), "Moje pierwsze samobójstwo" (2006.), "Pocig do życia wiecznego" (2007.), "Marsz Polonia" (2008.), "Wiele demonov" (2013.) i "Zuza albo czas oddalenia" (2015.) te zbirke feljtona "Bezpowrotnie utracona leworęczność" (1998.), "Dziennik" (2011.) i "Drugi dziennik" (2013.). Za roman "K pijanom anđelu" dobio je prestižnu književnu nagradu “Nike”. Njegova su djela prevedena na petnaestak jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –