Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marijeta Rajković Iveta Vladimir Iveta

Oni koji noću ustaju iz groba : Vampiri od lokalnih priča do popularne kulture

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 09/2017.
  • 210 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537963613
  • Cijena: 17.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi je prikazan proces transformacije vjerovanja iz jugoistočne Europe u one koje noću ustaju iz groba kako bi štetili živima u svjetski općepoznati fenomen vampira kao natprirodnog bića koje napada ljude pijući im krv. Opisano je kako seljak u ranome novom vijeku u obliku crvene diakave mješine plaši i napada svoje suseljane te potiče radoznalost stanovnika srednjoeuropskih država za takve stravične pojave na „granici" s Osmanlijama.

Autori opisuju značajke vampira u tradicijskim vjerovanjima, tko i zašto postaje vampir, njihov izgled, kako štete ljudima, kako se zaštititi... Pomoću književnosti, a potom filma i stripa, vampir se pretvara u otmjenog nemrtvog plemića, useljenika iz jugoistočnog ili srednjoeuropskog prostora koji žive ljude pretvara u vampire. U 20. stoljeću vampiri postaju sastavni dio popularne kulture i svakodnevice. Nalazimo ih u glazbi, reklamama, postaju temelj za stvaranje gothic/dark supkulture.

Knjiga se temelji na brojnim izvorima: arhivskim (izvještajima, sudskim spisima, ediktima...), raznovrsnom etno-grafskom gradivu, književnim djelima, filmovima, stripovima, internetskim izvorima. U radu su korišteni do sada neobjavljeni arhivski izvori. Fenomen vampira, kroz više od tri stoljeća, prikazuje se pomoću smjernica historijske antropologije.

Autori su istražili kada je i gdje nastao pojedini element vampirskog mita kakvog danas poznajemo, odnosno, kako su i u kojem kontekstu vampira oblikovali puk, pisci, scenaristi, marketinški stručnjaci.

Vladimir Iveta diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao tajnik Hrvatskog nogometnog saveza. Član je Pravne komisije UEFA-e, predsjednik Povjerenstva za sustav natjecanja te član Komisije za razvoj sporta Hrvatskog olimpijskog odbora. Član je Upravnog vijeća Nogometne akademije HNS – ustanove za obrazovanje odraslih. Vanjski je član Centra za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Autor je više znanstvenih i stručnih članaka, te suautor, s Marijetom Rajković Iveta, znanstvene monografije "Oni koji noću ustaju iz groba: vampiri od lokalnih priča do popularne kulture" (Srednja Europa, Zagreb 2017).

Predmet njegovih interesa su povijest nogometa te španjolska pravna, politička i kulturna povijest 20. stoljeća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –