Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dan Mazur Alexander Danner

Svjetska povijest stripa

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Jana Smrekar, Saša Drach
  • 09/2017.
  • 319 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533510187
  • Cijena: 31.85 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nazivali ih mi mangama, "bandes dessinees", "fumetti", "tebeos" ili "historietas", stripovi su esencijalni dio univerzalne ljudske težnje za pripovijedanjem priča putem slika. Sve je počelo 1968. godine kada se dogodila ključna promjena, od prvotnih nastojanja vođenih isključivo komercijalnim potencijalom stripa prema onima čiji je cilj bio predstaviti vlastiti stripovski izričaj koji neće biti okarakteriziran samo kao zabava, već kao prava umjetnost.

"Svjetska povijest stripa" Dana Mazura i Alexandera Dannera prati evoluciju stripa tijekom više od pet desetljeća i preko pet kontinenata, sve do pojave globalne, digitalne scene koja danas prevladava i koja je vjerojatno i budućnost medija. Knjiga predstavlja mnogobrojne crtače, stilove i pokrete, obuhvaća Marvelove i DC-jeve superjunake, Roberta Crumba, underground pokret i manga umjetnika Tezuku, politički nabijene talijanske "fumettije" i seksualno nabijene ženske mange ("josei"), frankofonu tehniku "čiste linije", sci-fi, "Metal Hurlant", pionirski japanski alternativni časopis "Garo", grafičke memoare i grafičke romane i, naposljetku, trenutak u kojemu stripovi čine iskorak s papirnate na web stranicu.

Približno 290 slika reproduciranih u originalnoj boji i s opsežnim opisima, uklopljeno je u narativ podijeljen prema desetljećima.

Ova privlačna i iscrpno istražena povijest pokriva područje Velike Britanije, SAO-a, Japana, Belgije, Francuske, Španjolske, Italije, Njemačke, Nizozemske, Švicarske, Argentine, Južne Koreje, Novog Zelanda i drugih kutova planeta.

Predstavljajući najpoznatije umjetnike i pisce - od Jacka Kirbyja, Hergea, Jeana Girauda i Moebiusa do Katsuhira Otome, Neila Gaimana, Magnusa i Alana Moorea - "Svjetsko povijest stripa" također predstavlja čitateljima i neke, do sada možda nepoznate autore kao što su Andrea Pazienza, kolektiv Fort Thunder i Fabrice Neaud, što je čini jedinstvenim i nezaobilaznim štivom za sve zaljubljenike u “devetu umjetnost“.

Dan Mazur je autor stripova, učitelj, novinar, urednik i scenarist, pokretač događanja poput Boston Comics Roundtable i Massachusetts Independent Comics Expo (MICE). Uredio je brojne "indie" strip antologije, a njegovi su članci o stripovima objavljivani u časopisima Boston Phoenix i International Journal of Comic Art. Predavao je na Art Institute of Boston, Brookline Arts Centeru i UCLA Extensionu.

Alexander Danner predaje "Pisanje grafičkih romana" i druge predmete na Emerson College u Bostonu te je suautor priručnika "Character Design for Graphic Novels". Njegovi su se članci o stripovima pojavili u brojnim publikacijama, a njegov se web strip serijal, koji je ilustrirao Tymothi Godek, može pronaći na twoforno.net.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –