Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Timothy Snyder

O tiraniji : Dvadeset lekcija 20. stoljeća

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Damir Biličić
  • 10/2017.
  • 128 str., meki uvez
  • ISBN 9789533551203
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Utemeljitelji Sjedinjenih Država izvlačili su pouke iz povijesti koju su poznavali. Pribojavajući se mogućnosti da se demokratska republika kakvu su zamislili uruši, proučavali su pad drevnih demokratskih sustava i republika i njihovo pretvaranje u oligarhije i carstva.

Povjesničar Timothy Snyder – vodeći američki stručnjak za Treći Reich i holokaust, kao i za povijest istočne Europe – uznemiren autoritarnom i opasnom politikom Trumpove administracije, napisao je važno djelo pod nazivom "O tiraniji", koje je dobilo odlične kritike i zasjelo na vrhove svjetskih književnih lista. U njemu je izložio dvadeset lekcija 20. stoljeća prilagođenih današnjim okolnostima.

„Današnji Amerikanci nisu nimalo mudriji od onih Europljana koji su u 20. stoljeću gledali kako demokracija uzmiče pred fašizmom, nacizmom ili komunizmom. Naša je jedina prednost što možemo učiti iz njihova iskustva. I sada je pravi trenutak za to“, naglašava autor u ovome svojevrsnom političkom „priručniku“ za svakodnevnu uporabu.

Kroz britke poruke dvadeset kratkih poglavlja (Ne budite unaprijed poslušni; Branite institucije; Čuvajte se jednopartijske države; Osluškujte opasne riječi; Istražujte…), ponukan nedavnim izbornim rezultatima u SAD-u, Snyder na primjerima tragične europske povijesti 20. stoljeća pokazuje kamo američko ili bilo koje drugo društvo može odvesti nedemokratski oblik vladavine, odnosno tiranija.

 
Sve smo zreliji za fašizam. Ovaj američki autor ne ostavlja nam nikakve iluzije u vezi s nama samima. - Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Timothy Snyder profesor je povijesti na sveučilištu Yale, a napisao je i uredio niz hvaljenih i nagrađenih knjiga o europskoj povijesti 20. stoljeća. Autorova prethodna knjiga, "O tiraniji" (Naklada Ljevak, 2017.), međunarodni je bestseler. Među njegovim su ranijim knjigama i "Black Earth: The Holocaust as History and Warning" (Crna zemlja) i "Krvava prostranstva" (Fraktura, 2018.). Snyder je stalni član Instituta za humanističke znanosti u Beču. Za svoj rad primio je Nagradu Američke akademije za umjetnost i književnost, Nagradu Hannah Arendt i Leipzišku književnu nagradu za europsko razumijevanje. Djela su mu prevedena na četrdesetak jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –