Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John Williams

August

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Patricija Horvat
  • 10/2017.
  • 384 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532669015
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman kojim je John Williams, autor kultnog "Stonera", osvojio najznačajniju američku književnu nagradu National Book Award priča je o životu utemeljitelja Rimskoga Carstva Gaja Oktavijana, povijesti znanog kao August. Ravan klasicima "Ja, Klaudije" Roberta Gravesa i "Hadrijanovim memoarima" Marguerite Yourcenar, Williamsov "August" nije samo iznimno mudari dramatičan portret čovjeka koji od boležljiva mladića postaje tridesettrogodišnji gospodar svijeta, ili ostarjeli vladar koji se zbog Rima odriče onoga što mu je najmilije – u njemu Williams oživljava jedan od najuzbudljivijih djelića svjetske povijesti: razdoblje od smrti Julija Cezara do posljednjih Augustovih dana, sa svim njegovim ratovima i razdorima, najistaknutijim protagonistima, državnicima, umjetnicima i ratnicima.

Služeći se epistolarnom formom, u kojoj se svi glasovi na kraju sklapaju oko glavnoga lika, "August" je konačna pobjeda pisca koji je napokon prepoznat kao velikan američke književnosti.

Iz kritike:

Iznimno vješto i suptilno John Williams ne samo da oživljava drevni Rim i osnivača njegova carstva već nam i pokazuje kako taj strani i daleki svijet može osvijetliti naše živote danas. – New Statesman

Williams je stvorio neodoljivo, psihološki uvjerljivo književno djelo – dosljedan, vrsno napisan portret. – The New York Times

Roman nevjerojatna raspona i zadivljujuće minucioznosti koji ni u jednome trenutku ne žrtvuje jedno na račun drugoga. – Financial Times

John Williams (1922.–1994.) rođen je i odrastao u sjeveroistočnom Teksasu. Premda nadaren za pisanje i glumu, nakon prve godine studija morao se ispisati s fakulteta zbog loših ocjena. Tijekom rata nevoljko se pridružio zračnim oružanim snagama i u vojsci je uspio napisati prvu verziju svojega prvog romana. Vrativši se kući, pronašao je malu nakladničku kuću koja mu je objavila roman te se upisao na Sveučilište u Denveru, gdje je diplomirao i magistrirao, a 1954. na istom je sveučilištu počeo predavati pisanje.

Sve do umirovljenja 1985. ondje je radio kao nastavnik. Tijekom toga razdoblja bio je aktivan i kao gostujući predavač i pisac te objavio dvije zbirke poezije i tri romana: "Butcher’s Crossing", "Stoner" i "Augustus", za koji je dobio književnu nagradu National Book Award.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –